Viirus GUEST 2025-2026

Oletko hakemassa Viirus GUEST-ohjelmaan? Lue ensin tämä: 

Viirus on taiteellinen teatteri.  Meillä on sekä omia tuotantoja että vierailuesityksiä. Vaikka olemme teatteri, ravistelemme itseämme irti sen traditioista ja perinteisestä muodosta. Me haemme jotakin uutta. Uudelleenmäärittelyä, rajanylitystä, taiteenlajien sulaumaa, vaaraa, epätietoisuutta ja tarkkuutta. 

Onko sinulla jokin taideteos tai idea, jonka haluat tuoda ohjelmistoomme? Onko se teatteria? Hienoa, sitä mekin teemme. Onko se esitys, installaatio, ääniteos, videoteos, tai kaikkia näitä tai ei mitään näistä? Jos teoksesi haluaa olla dialogissa esittävän taiteen ja tämänhetkisen maailman kanssa, haastaa, olla samaa mieltä, ravistaa, tuhota, tyynnytellä niin hyvä, sitten se kiinnostaa meitä. 

Arvostamme alisuorittamista monilla elämän alueilla, mutta mielestämme taide on liian kallista ja liian merkityksellistä jotta sitä tehdessä voisi tyytyä keskinkertaiseen. Tekemisen ilo on ihanaa, mutta mitä se antaa muille? Miksi juuri tämä teos pitää tehdä?

Kenelle olet taidetta tekemässä? Me nimittäin ajattelemme paljon yleisöä. Haluamme olla yleisön kanssa vahvassa dialogissa. Haluamme että teokset ovat yleisön saavutettavissa.  

Maailma on auki. Kannustamme yhteiskunnassa ja taidekentällä vallitsevien normien aktiiviseen kyseenalaistamiseen. Pidämme myös siitä että meitä ja meidän tottumuksiamme haastetaan. 

Haluamme tiloihimme terveellä pohjalla olevaa tuotannollista toimintaa, jossa kaikilla (niin taiteilijoilla kuin teknis-tuotannollista työtä tekevillä) on hyvä työskennellä. Arvostamme ammattimaista tuotantosuunnittelua ja eettistä ja ekologista työprosessia.

Haluatko edelleenkin hakea? Hienoa! Tässä käytännön infoa! 

Viirus GUEST open call 2025-2026

Mikä on Viirus GUEST?

Teater Viiruksen kuratoitu GUEST-ohjelma tarjoaa tilan ammattimaiselle esitystoiminnalle ja kaikenlaisen taiteen esille tuomiselle. Viiruksella on viisi näyttämöä: 

  • Suuri sali (350 m2, max 120 paikkaa) 

  • Suuri sali 50 % (125 m2, max 60 paikkaa) 

  • Studio 1 (58 m2, max 30 paikkaa) 

  • Galleriet (115 m2, 50-80 paikkaa) 
  • Amfiteatteri (16 m2, ulkonäyttämö, max 150 paikkaa)


Hakemuslinkki, DL ja vastausaika

DL: Maanantai 16.10.2023 23:59. Hakulomake: https://forms.gle/M5UCM4zEJ2x2m5hd9

Hakemuksia ei käsitellä hakuajan ulkopuolella. Lähetäthän hakemuksesi ajoissa. Pyrimme vastaamaan kaikkiin open call -hakemuksiin kahden kuukauden sisällä hakuajan loppumisesta. 

Kuka voi hakea?

Viiruksen GUEST-ohjelmaan voi hakea kuka tahansa ammattimainen tekijä, työryhmä tai teatteri kielestä, kotimaasta tai taustasta riippumatta.

Huomioi

Jos olet jo aikaisemmin hakenut Viirus GUEST:iin, samalla projektilla ei voi hakea uudestaan.  Painotamme valinnoissa ensi-iltoja. Mikäli kuitenkin haet paikkaa uusintaesityksille, määrittele huolellisesti kohderyhmä ja tarve uusintaesityksille. 

Hakemuksen liitteet

Voit lähettää halutessasi seuraavat liitteet: tekninen raideri, työsuunnitelma, työryhmän cv:t (yhteenliitettynä pdf-tiedostossa). Ethän lähetä muita tiedostoja.  

Painotamme valinnoissa

Monimuotoisuutta ja tasa-arvoa sekä työryhmissä että teemoissa. Ammattimaista tuotantosuunnittelua ja eettiseen työprosessiin pyrkimistä. Korkeaa ja tinkimätöntä taiteellista laatua ja muotoa. Kannustamme miettimään ekologisuutta suunnittelussa ja tuotantoprosessissa.

Markkinointi ja tiedotus

Me ajattelemme, että taide ja sen markkinointi liittyvät toisiinsa. Olethan valmis myös panostamaan tähän ja miettimään kuka on sinun yleisösi. Resurssimme markkinoinnissa ovat rajalliset, joten odotamme myös vierailijan olevan aktiivinen.

Kuka tekee ohjelmistopäätökset? 

Ohjelmistovalinnoista päättää Viiruksen taiteellinen neuvosto yhdessä vastaavan tuottajan kanssa. Konsultoimme päätöksissämme myös tarvittaessa alan asiantuntijoita. Kaikki hakemukset käsitellään luottamuksellisesti. Lisää Viiruksen ohjelmistopäätöksistä ja taiteellisesta linjasta voit lukea täältä: https://www.viirus.fi/fi/tarjoa-meille-esitysideaa

Sopimusmalli

Viirus GUEST toimii alustamallilla. Vierailija vastaa teoksen tuotannosta ja työryhmän palkoista ja täydet taiteelliset oikeudet jäävät vierailijalle. Emme pyydä vuokraa tiloista, mutta jaamme lipputuloja vierailijan kanssa. Viirus tarjoaa tuotantoraamin teoksen toteuttamiselle ja esittämiselle. 

Mitä tarjoamme?

Tiloihin liittyvän perustekniikan (esim. valopöytä ja mikseri) ja kulloinkin saatavilla olevaa muuta teknistä kalustoa sopimuksen mukaan. Katso lisää: https://www.viirus.fi/fi/teatteri/tilat

Teknistä apua ja konsultointia rakennukseen ja purkuun, sekä tarvittaessa muun avun Viiruksen teknikoiden normaalin (päivä)työajan puitteissa. 

Lipunmyyntipalvelut ja aulapalvelut.

Markkinoinnin ja tiedotuksen Viiruksen omissa kanavissa (sosiaalinen media, painotuotteet, pressitiedotteet, uutiskirjeet).

Mitä sopimukseen ei kuulu? 

Esitysajoa, suunnittelutyötä, tietokone esityskäyttöön, ohjelmistolisenssejä, tekijänoikeusmaksuja, kuljetuspalveluita, lavastamo-tai puvustamopalveluita, majoitusjärjestelyjä. 

Vierailun kesto

Pyrimme välttämään lyhyitä pistemäisiä vierailuja. Minimiaika Suuressa salissa on kaksi viikkoa ja Studiossa yksi viikko. Galleriet-tilassa on myös yhden illan tapahtumia, mutta ne kuratoidaan Viirus Klubb-konseptin kautta. Katso lisätietoja: https://www.viirus.fi/fi/tarjoa-meille-esitysideaa

Yhteistuotannot

Viirus ei tällä hetkellä pysty osallistumaan yhteistuotantoihin tai muuhun osarahoitukseen.

Tiedustelut: vastaava tuottaja, kuraattori Mirkka Maikola, mirkka.maikola@viirus.fi