Tarjoa meille esitysideaa

Viirus on taiteellinen, ruotsinkielinen ryhmäteatteri. Sisäinen toimintaohjeemme tuleville vuosille on ”Gör teater relevant igen”. Etsimme sellaista ohjelmistoa, ideoita, tekijöitä, työskentelytapoja ja teoksia, jotka ottavat suhteen teatterin relevanssiin tässä ja nyt.

Olemme olemassa, koska haluamme tehdä aiheeltaan relevantteja ja muodoltaan kiinnostavia esityksiä, jotka pyrkivät haastamaan ja kohtaamaan sekä tekijänsä, että yleisönsä ja kysymään mitä teatteri voisi olla juuri tässä, juuri nyt?

Haluamme haastaa sekä itsemme, että yleisömme. Haluamme, että esityksemme kommunikoivat yli kieli-, kulttuuri-, tai sosioekonomisten rajojen.

Etsimme jatkuvasti uusia esitysideoita ja tekijöitä. Viiruksen ohjelmisto jakautuu karkeasti kolmeen osaan:

  • Omat tuotannot (pääohjelmisto ja kiertueohjelmisto)
  • GUEST-ohjelmisto
  • Klubit ja muut tapahtumat

Teemme yhteistuotantoja toisinaan, mutta mieluiten otamme vastaan ehdotuksia‚ jotka kuuluvat selkeästi johonkin edellä mainittuun kategoriaan.

Omat tuotannot

Tuotamme normaalina vuonna kolme omaa ensi-iltaa: kaksi päätuotantoa suureen saliin, sekä yhden kiertuetuotannon.

Viiruksen omista tuotannoista päättää Viiruksen taiteellinen jaos (konstnärligt råd), johon kuuluu teatterinjohtajan (Jussi Sorjanen) lisäksi ensemblemme näyttelijät (Maria Ahlroth, Martin Bahne, Iida Kuningas, Oskar Pöysti ja Jessica Raita).

Omien tuotantojemme kohdalla painotamme kiinnostavaa taiteellista ideaa, sitoutunutta ja eettistä työprosessia sekä pyrkimystä etsiä jotakin uniikkia – teatteria, joka on mahdollista / mahdotonta / tärkeää / innostavaa tässä ja nyt.

Pääohjelmisto

  • Päätuotannoissa näyttelee lähtökohtaisesti oma viisihenkinen ensemblemme. Toisinaan ryhmä täydentyy freelance -esiintyjillä.
  • Lähtökohtaisesti kaikki lavastus-, valo-, ääni-, video-, puku-, ja maskisuunnittelijamme ovat freelancereita.
  • Noin joka toisen tuotannon ohjaa Viiruksen oma ohjaaja ja joka toisen vieraileva ohjaaja.
  • Pyrimme palkkaamaan jokaiseen tuotantoon myös assistentteja tarpeen mukaan.
  • Päätuotantojen ensi-illat ovat yleensä helmikuussa ja syyskuussa.
  • Päätuotantomme on kohdistettu aikuisyleisölle.
  • Päätuotantoja esitetään lähtökohtaisesti Suuressa salissa noin 25 kertaa.
  • Kunkin päätuotannon tuotantobudjetti on materiaalien osalta noin 12 000 €. Summa sisältää lavastus-, puvustus- ynnä muut materiaalit.
  • Teemme kaikista tehtävistä kirjalliset työsopimukset ja palkkauksessa noudatamme teatterialan työehtosopimusta.
  • Pyrimme suunnittelemaan ohjelmiston siten, että tiedämme ohjelmiston vähintään kahdeksi vuodeksi eteenpäin.

Kiertueohjelmisto

  • Kiertuetuotantoihin palkkaamme lähtökohtaisesti freelancereita niin näyttelijöksi, ohjaajiksi kuin suunnittelijoiksikin.
  • Kiertuetuotantomme on kohdistettu lapsista ja nuorista koostuvalle yleisölle.
  • Vuosittaisen kiertuetuotannon ensi-illan ajankohta helmi-maaliskuussa.
  • Kiertue-esitysten tavoite on 40 esityskertaa.
  • Kunkin kiertuetuotannon tuotantobudjetti on materiaalien osalta noin 3 500 €. Summa sisältää lavastus-, puvustus- ynnä muut materiaalit.
  • Palkkauksessa noudatamme teatterialan työehtosopimusta.
  • Pyrimme suunnittelemaan ohjelmiston siten, että tiedämme ohjelmiston noin 1,5 vuodeksi eteenpäin.

Miten tarjoat esitysideaa Viiruksen omaksi tuotannoksi?

Omien tuotantojen osalta kätevin tapa on sähköposti (program@viirus.fi). Voit lähestyä meitä valmiilla teoksella, sekä alustavalla idealla. Ensisijaisesti meille on tärkeää kuulla, mikä sinua inspiroi ja sytyttää! Yksi lähestymistapa esitysidean kommunikointiin on hahmotella seuraavia asioita:

  • Mikä on esityksen perusidea
  • Millainen esitysmuoto sinulla / teillä on mielessä
  • Mistä teemoista / aiheista / vaikutelmista lähdet liikkeelle
  • Miksi tämä teos pitäisi tehdä Viirukseen juuri nyt
Versailles. Kuva: Perttu Saksa

Viirus GUEST-tuotannot

  • Viirus GUEST on yksi Helsingin merkittävimmistä vierailuohjelmistoista.
  • Haemme kiinnostavaa, kuumottavaa, yleisöjä ja tekijöitä innostavaa ja ajateltua näyttämötaidetta.
  • Viirus GUEST -tuotannot kuratoidaan kahdesti vuosittain järjestettävän Open Call -haun kautta. Haut järjestetään helmi- ja syyskuussa. Vastaamme hakemuksiin 2 kuukauden sisällä haun päättymisestä. Myös hakuaikojen ulkopuolella tulleet ehdotukset huomioidaan, mutta niiden käsittelyajat rytmittyvän usein Open Call -haun mukaan.
  • Viirus GUEST -tuotantojen kohdalla taiteellinen jaos täydentyy vastaavalla tuottajalla.
  • Pyrimme suunnittelemaan ohjelmiston siten, että tiedämme ohjelmiston noin vuodeksi eteenpäin.
  • GUEST-ohjelmistoon voi hakea kuka tahansa ammattimainen tekijä, teatteri tai työryhmä kielestä, kotimaasta tai taustasta riippumatta.
  • Painotamme haussa tuoreita ja innostavia esityksiä, monimuotoisuutta ja tasa-arvoa sekä työryhmissä että teemoissa, sekä ammattimaista tuotantosuunnittelua ja eettistä ja ekologista työprosessia.

Miten tarjoat esitysideaa GUEST-tuotannoksi?

GUEST-ohjelmiston on selkeintä hakea Open Call -haun kautta. Haku järjestetään vuosittain helmi- ja syyskuussa. Haussa täytetään kaavake, jossa kysytään esityksen perustietoja sekä aikatauluja.

4 FLOORS OF WHORES, niXXXavuori. Kuva: Tom Rejström.

Klubit ja muut tapahtumat

  • Klubiemme perusidea on intiimit musiikilliset illat Galleriet -näyttämöllämme.
  • Painotamme 1-3 hengen akustisia kokoonpanoja.
  • Ohjelmisto muodostetaan pääasiallisesti ohjelmatoimistojen ja agentuurien kanssa.
  • Klubiohjelmiston kohdalla pyrimme tekemään päätökset noin puoleksi vuodeksi eteenpäin.

Miten tarjoat ohjelmaa Viiruksen klubille tai muuhun tapahtumaan?

Buukkaamme klubien ohjelmiston pääasiallisesti ohjelmatoimistojen ja agentuurien kautta. Mikäli sinulla on kuitenkin ehdotus, voit lähettää sen sähköpostilla osoitteeseen viirus@viirus.fi.

Päätöksenteko ja lisätiedot

Omien tuotantojen ohjelmistopäätökset tekee Viiruksen taiteellinen jaos. Jaos kokoontuu 5–8 kertaa vuodessa.

GUEST-tuotantojen ohjelmistopäätökset tekee Viiruksen taiteellinen jaos vahvistettuna vastaavalla tuottajalla. Ryhmä kokoontuu noin 3 kertaa vuodessa.

Klubiohjelmiston päätökset tekee teatterinjohtaja.

Pyrimme käsittelemään ja vastaamaan kaikkiin tarjouksiin 1–3 kuukauden kuluessa. Joskus käy kuitenkin niin, ettei aika riitä ja toisinaan jää jopa vastaamatta. Tämä ei luonnollisestikaan tarkoitus vaan inhimillinen virhe. Siksi on sallittua ja jopa toivottavaa kysellä tarjouksen perään. Otathan kuitenkin huomioon, että saamme vuosittain noin 100–150 ohjelmistotarjousta, joiden käsittely vie aikaa.

Mikäli haluat kysyä lisää, ota yhteyttä sähköpostitse tai puhelimitse!

Oman ohjelmiston ja klubien osalta kyselyihin vastaa teatterinjohtaja Jussi Sorjanen / 050 380 2398 / jussi.sorjanen@viirus.fi

GUEST-ohjelmiston osalta kyselyihin vastaa ja lisätietojan antaa vastaava tuottaja Mirkka Maikola (050 543 7841, mirkka.maikola@viirus.fi)

Tilat

  • Suuri sali (kokonainen tai jaettu): kokonainen: max 120 istumapaikkaa / jaettu: max 60 istumapaikkaa
  • Studio 1: max 30 istumapaikkaa
  • Galleriet: max 55 istumapaikkaa
  • Amfiteatteri: max 150 istumapaikkaa

Lisätietoa tiloista täältä: https://www.viirus.fi/fi/teatteri/tilat

War and Piss with the Loving Memory of Hans Rosling. Kuva: Sara Forsius

Inspiraatioksi: Viiruksen teemavuodet 2023–2026

Olemme määritelleet kullekin vuodelle 2023–2026 oman teeman oman ohjelmistomme osalta. Teema koskee sekä päätuotantoja, että kiertuetuotantoja. Mikäli mahdollista, ulotetaan teema koskemaan myös GUEST-tuotantoja, sekä keskustelutilaisuuksia, yleisötyötä ja muuta toimintaa.

Näiden teemoitusten ei ole tarkoitus rajoittaa idean tarjoajan mielikuvitusta, vaan enemmänkin ruokkia sitä. Olemme valmiita tarkastelemaan teemoja ja teoksia monesta kulmasta. Kaiken ytimessä ovat kuitenkin innostavat esitysideat, eikä vuosien teemoittamisen tule astua hyvän idean tielle.

Vuoden 2023 teema: etuoikeudet

Jatkamme vuonna 2023 etuoikeuksista käsittelevien esitysten sarjaa, joka alkoi vuonna 2020 esityksellä Familjen Bra. Esityssarjan muut osat Versailles, ROCKY! Luuserin paluu sekä syksyn 2023 oma päätuotanto Vem dödade bambi?

Kulmamme etuoikeuksiin on itsereflektiivinen. Tiedostamme, että olemme sekä yksilöinä, että yhteisönä erittäin etuoikeutettuja. Sanalla “me” tarkoitamme tässä yhteydessä sekä Viirusta teatterina ja yhteisönä, että suomalaista ja pohjoismaista yhteisöä laajemmin.

Vuoden 2024 teema: luopuminen

Koko länsimainen yhteisö on suuren asian edessä tulevina vuosina. Joudumme luopumaan valtavasta määrästä sekä konkreettisia että henkisiä asioita; nykyinen elintasomme, elämäntapamme, arvomme, käsityksemme hyvästä elämästä on asettunut kyseenalaiseksi pitkän jakson jälkeen, jota on yleisesti pidetty kehityksenä. Nyt tuo sama kehitys uhkaa tulevaisuuttamme. Vuoden 2024 esitykset keskittyvät käsittelemään luopumisen tematiikkaa monesta eri näkökulmasta ja mittakaavasta.

Vuoden 2025 teema: tulevaisuus

Mitä luopumisen jälkeen? Miltä tulevaisuus näyttää? Millaista on elämä ensi viikolla? Entä tuhannen vuoden päästä? Onko sitä kummassakaan tapauksessa? Mitä nuoret sukupolvet ajattelevat tulevaisuudesta ja miten siihen olisi mahdollista uskoa? Mitä me tässä hetkessä elävät oikeasti haluamme tulevaisuudelta?

Vuoden 2026 teema: utopiat

Etuoikeuksista lähtenyt teemavuosien jatkumo tuntuu olennaiselta lopettaa unelmointiin utopioista. Juuri tällä hetkellä tuntuu, että unelmointi on radikaalia. Se on vaikeinta, haastavinta. Se on samalla myös tärkeintä. Utopioilla emme tarkoita passiivista unelmahöttöä vaan aktiivisten tekojen löytämistä ja jäsentämistä. Ajattelun haastamista ja vaihtoehtojen etsimistä dystopioille, mikä ei tarkoita niiden kieltämistä ja niille selän kääntämistä, vaan uhkakuvien kohtaamista ja niitä vastaan taistelemista.