Tietoa meistä

Viirus on ruotsinkielinen, taiteellinen ryhmäteatteri, jossa yleisö saa kohdata maailman odottamattomassa valossa – Koska todellisuus on parasta teatterissa.

Familjen Bra, 2020 (foto: Ernest Protasiewicz)

Viirus on ruotsinkielinen, taiteellinen ryhmäteatteri.

Viirus pyrkii tekemän sekä sisällöltään, että muodoltaan relevantteja ohjelmistovalintoja, jotka tutkivat yhteiskunnallisia suuntauksia niin yksilötasolla kuin osana laajempaa rakennetta. Pyrkimyksenämme on kohdata ja haastaa sekä yleisömme, että itsemme yli kielirajojen.

Viiruksella on viisi ohjelmistolinjaa:

  • Viiruksen omat päätuotannot
  • Viiruksen omat kiertuetuotannot
  • vierailuohjelmisto Viirus GUEST
  • klubiohjelmisto Viirus KLUBB
  • digitaalinen näyttämö Viirus PLAY

Päätuotantojemme kohdalla keskitymme erityisesti kotimaisiin kantaesityksiin. Niiden lisäksi teemme myös vahvoja, klassikkosovituksia, sekä prosessitöitä. Pyrimme tekemään kokonaisvaltaisia muotovalintoja ja -kokeiluja.

Viirus GUEST on yksi suomen suurimmista vierailuohjelmistoista. GUEST -ohjelmistossamme painotamme erityisesti nuorten teatterintekijöiden ja nk. vapaan kentän teoksia ja ryhmiä. GUEST -ohjelmisto valitaan kahden vuosittaisen open call -haun kautta. Ohjelmisto koostuu teatterista, tanssista, performanssitaiteesta, esitystaiteesta, musiikista ja musiikkiteatterista.

Viirus GUEST: Ocean Ecstatic 2021 (Foto: Yoshi Omori)

 

Robert Enckell, Mats Långbacka, Johan Storgård ja Arn-Henrik Blomqvist perustivat Viiruksen vuonna 1987 tarkoituksenaan tehdä teatteriea omalla kielellään, omilla ehdoillaan ja instituutioiden ulkopuolella, demokraattisin toimintaperiaattein.