Marginalen

04.12-04.12

Marginalen

GUEST: Marginalen

Festival för alternativ scenkonst

Marginalen är tillbaka på Viirus!
Marginalen är en ny festival för alternativ scenkonst och musik. 
Marginalen är vad du inte visste att du behöver i ditt liv. Ta ett steg åt sidan, in i Marginalen!

Artister

girlcrushcrushcrush

Diktliknande texter som är inspirerade av autofiktiva teman som vänskap, flickskap, bisexualitet och förtjusningar. Att vara förtjust är fantastiskt och hemskt, det gör dig orolig och nervös, det är drömmande och flytande och det är ostadigt och förlamande, det är sömnlöshet, det fyller dagböckerna, det är desperation, det är besatthet. Verket använder sig av Hélène Cixous teori om kvinnligt författarskap, där en kvinna/socialiserad som kvinna själv måste skriva, framföra och föreställa sig själv genom atmosfärer, toner, sensibiliteter, hauntologier, betoningar, upprepningar, dynamik, rytmer, fluiditet och idéer. Ponnyer galopperar, Paris Hilton sjunger sanasaa och Barbies säger hej. Videon är en kaotisk förtjusning, ett kvitto sparad från en dejt och ett meddelande mottagen från en bästis.

iidana (Iida Hägglund) är en Helsingforsbaserad tonsättare, musiker, ljuddesigner, ljudkonstnär och skribent. Hennes musik och ljudkonst rör sig i en syntpoppig och melankolisk sad girl dream -värld som kombinerar poesi, ljudeffekter och popkultursampel med musiken. I sina verk är hon intresserad av feminism, flickskap och upplevelser av förtjusning.  

Helka Saariniemi
, ursprungligen från Savolax och senare bosatt i Helsingfors, är scenograf  och scenkonstnär, som inspireras av små saker och att betrakta dem närmare. Hens videokonst kombinerar video, tecknad animation, stop-motion och levande video. Helka tycker om att undra och sakta ner, och i kärnan av hens konstnärliga intressen finns  åtminstone klumpighet, sötma och nyckfullhet, samt små försvinnande vardagsfenomen.

Tanja Valta

Tanja Valta bygger en ikebana-installation. Ikebana är den i Japan under århundraden utvecklade konsten att arrangera blommor. Konsten har olika skolor, och målet är att förena naturen och människan. Att utöva ikebana är blommans väg, på vilken man först studerar att arrangera blommor enligt regler. Slutligen fortsätter man på sin egen stig och kan söka efter ett eget uttryck och fördjupa sin tolkning. Grundläggande element i arrangemangen är motkrafter, asymmetri, tomt rum, massa och linjer. Traditionellt görs ikebana med naturliga material, men nuförtiden används även konstgjorda material.

Tanja Valta hör till den moderna ikebana-skolan Sogetsu, grundad i 1927, som är den mest internationella skolan. Valta har utövat ikebana i nästan 10 år. Ikebana har även fått henne att yrkesmässigt röra sig alltmer från textil- och ytdesign mot växter, keramik och konst.

Forces

Forces är digital ljudmassa och ständigt muterande rytmer. Forces är multidisciplinära konstnären Joonas Sirens elektroniska musikprojekt. Olika live-programmerings- och behandlingstekniker används för att göra täta, söndersmulade virvlar och elektroniska  abstrakta oceaner av ljud.
På Marginalen uppträder Forces med en unik föreställning, i vilken programmeringsspråket SuperCollider genererar vrickad datorfrijazz med föråldrade  groovebox-syntar/trummaskiner från 90-talet.

Biljetter 15 / 10 €

Kalender