Marginalen

04.12-04.12

Marginalen

GUEST: Marginalen

Vaihtoehtoisten esittävien taiteiden festivaali

Marginalen jälleen Viirus teatterissa!
Marginalen on uusi vaihtoehtoisen esittävän taiteen ja musiikin festivaali.
Marginalen on se, mitä et tiennyt tarvitsevasi elämässäsi. Ota askel sivuun, marginaaliin!

girlcrushcrushcrush

Autofiktiivisten, naivististen tekstien aiheet käsittelevät ihastuksia, tyttöyttä, biseksuaalisuutta ja ystävyyttä. Ihastuminen on ihanaa ja kamalaa, levottomuutta ja jännitystä ja hattaraa ja lilluvaa ja paikallaan pysymättömyyttä ja lamaannuttavaa, päiväkirjat täyttävää, hengityksen salpaavaa, leposykkeen nousua, obsessiota ja epätoivoa. Teos hyödyntää Hélène Cixousn naiskirjoittamisen teoriaa, jossa naisen/naiseksi sosiaalistetun on itse kirjoitettava, esitettävä ja kuvattava itsensä tunnelmien, sävyjen, tuntoisuuksien, hauntologioiden, painotusten, toistojen, dynamiikan, rytmin, fluidisuuden ja mielikuvien kautta. Ponit laukkaavat, Paris Hilton laulaa sanasaa ja barbit sanoo moi. Video on kaoottinen ihastus, treffeiltä säästetty kuitti ja ystävältä saatu viesti

iidana (Iida Hägglund) on helsinkiläinen säveltäjä, muusikko, äänisuunnittelija, äänitaiteilija, esiintyjä ja kirjoittaja. Hänen musiikkinsa ja äänitaiteensa liikkuvat syntikkapainotteisessa, melankolisessa sad girl dream -maailmassa yhdistellen musiikkiin runoutta, ääniefektejä ja popkulttuurisampleja. Hän on taiteessaan kiinnostunut feminismistä, tyttöydestä ja ihastumisen kokemuksista.

Helka Saariniemi
on savolaislähtöinen, sittemmin helsinkiläistynyt lavastaja ja esittävän taiteen tekijä, joka inspiroituu pienistä asioista ja lähelle katsomisesta. Videotaiteessaan hän on yhdistelee videokuvaa, piirrosanimaatiota, stop-motion -tekniikkaa sekä livevideota. Helka tykkää kummastella ja hidastella, ja hänen taiteellisen kiinnostuksensa ytimessä ovat ainakin kömpelöys, makeus ja rujous sekä häviävän pienet arkiset ilmiöt.

Tanja Valta

Esityksen aikana rakentuu ikebana-installaatio. Ikebana on vuosisatojen aikana Japanissa kehittynyt useita eri koulukuntia sisältävä kukkienasettelutaiteen muoto. Tavoitteena on yhdistää luonto ja ihminen. Ikebanan harjoittaminen on kukkien tie, jossa aluksi opiskellaan sääntöjen mukaan asetelmien tekemistä. Lopulta omalla polulla edetään vapaaseen oman ilmaisun etsimiseen ja tulkinnan syventämiseen. Asetelmissa olennaisia elementtejä ovat vastavoimat, epäsymmetrisyys, tyhjä tila, massa ja linjat. Perinteisesti ikebana on tehty luonnon materiaaleista, mutta nykyään ikebanassa voidaan käyttää myös keinotekoisia materiaaleja.

Tanja Valta edustaa modernia vuonna 1927 perustettua ikebana-koulukuntaa Sogetsua, joka on kouluista kansainvälisin. Valta on harjoittanut ikebanaa lähes kymmen vuotta. Ikebanan vaikutuksesta hän on liikkunut myös ammatillisesti tekstiili- ja pintasuunnittelun parista kasvavassa määrin kohti kasveja, keramiikkaa ja taidetta.

Forces

Forces on digitaalista äänimassaa ja jatkuvasti mutatoituvia algoritmisia rytmejä. Se on  monitaiteilija Joonas Sirenin kokeellinen musiikkiprojekti, jossa elektroninen ääni  pirstaloituu vellovaksi abstrahoiduksi kudokseksi erilaisten livekoodaus- ja  prosessointitekniikoiden avustuksella.

Marginalen festivaaleille Forces tekee uniikin esityksen, jossa SuperCollider ohjelmointikieli generoi nyrjähtänyttä tietokonefreejazzia 90-luvun groovebox syntetisaattori/rumpukoneista.

Joonas Siren (s. 1983, asuu/työskentelee Helsingissä) on valmistunut Kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2013 sekä viiden pohjoismaalaisen taideakatemian yhteistyössä järjestämältä Nordic Sound Art -erillismaisterilinjalta. Siren työskentelee monitaiteellisin metodein, usein käyttäen ääntä taiteellisena materiaalina, mutta ei musikaalisessa mielessä. Hänen teoksensa ovat lähes aina installaatioita, sisältäen usein tietokoneohjelmoituja osuuksia.

www.joonassiren.fi

Liput 15 / 10 €

Kalenteri