Swell

17.08-25.08

Swell

En föreställning om lusten att hoppa i vågorna, lusten att dyka och vidröra bottnen

I centrum av föreställningen Swell är Östersjöns vågor, som i sin tur cirkulerar runt en föränderlig, agerande, lekande, avstående och överlåtande människa.

I Homers anda sträcker sig verket över tid och plats, det förflutna och framtida, fantasier, drömmar. Det når underjorden och går under ytan.

Föreställningen får sin form på stranden och i havet. Föreställningen är tvärkonstnärlig, med en rik ljudvärld och kraftfullt visuella intryck. Den bjuder in till att delta på ett mjukt sätt. Arbetsgruppen består av konstnärer med olika bakgrund. Deras arbete förenas till en upplevelsebaserad och multisensorisk enhet.

Swell är en oberoende fortsättning på verket Asphodel’s Meadows, som hade premiär på Hangö Teaterträff 2022. Asphodel’s Meadows föddes ur behovet att skapa en känslomässig relation till Östersjön, behovet av att betrakta havet genom en konstnärlig process. Swell föddes ur viljan att fördjupa denna relation, att betrakta havet och i havet ännu närmare.

Spelas på svenska 17 och 18.8
Spelas på finska 24 och 25.8

FÖRESTÄLLNINGSPLATS: Skojarbergets badstrand, Drumsö, Helsingfors. Föreställningsplatsen är inte fullt tillgänglig.
Ankomst till platsen buss nummer 21, hållplats Hallonäs/Vattuniemi och ca 5 min promenad till stranden

Koncept, text, regi, dramaturgi Sinna Virtanen

På scenen Seidi Haarla, Iida Kuningas

Ljuddesign Tatu Nenonen
Ljuddesignsassistent Miša Skalskis
Dramaturg Birnir Jón Sigurðsson
Skulptur & mask Corinna Helenelund
Sömmerska Elina Riikonen
Översättning Paul Olin, Roy Boswell

Producent Mirkka Maikola
Produktion Sinna Virtanen, Teater Viirus, Hangö Teaterträff

Biljetter 34 / 27 / 19 €

Med stöd av Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden, Centret för konstfrämjande, Otto A. Malmin lahjoitusrahasto, Konstsamfundet
Residens Eskus – Performancecentrum, Kordon Residency

Swell nominerades till Antonia-priset 2024 med följande motivering:
I Sinna Virtanens Swell förs åhöraren genom den fritt associerande men samtidigt formsäkra texten genom en rik mängd bilder, reflektioner och platser, som emellanåt är starkt anknutna till den reella miljön, Hangös natursköna casino strand, för att i nästa stund transporteras till den magiska platsen Elvedon. Det kollektiva möter det intima och nutid flyter in i dåtid. Det rituella konceptet balanseras ständigt mellan en känsla av att allt går i cirklar och inte kan rubbas för att i nästa stund plötsligt upplösas vilken sekund som helst likt svallvågorna som krockar mot klipporna.

Kalender

Pressbilder (Emma Reijonen)