Ålevangeliet

17.09-08.10

Ålevangeliet

Ålen är en mytomspunnen fisk och precis som många andra arter på vår jord är dess existens hotad. En osäker framtid är dock inte det enda som ålen har gemensamt med oss människor.

Patrik Svenssons Augustprisade bok Ålevangeliet – berättelsen om världens mest gåtfulla fisk beskriver vår motsägelsefulla relation till ålen, dels som en av naturvetenskapens största mysterium och ett historiskt mål för beundran, dels som ett eftertraktat byte och en delikatess.

Tuomas Rinta-Panttilas föreställning tar avstamp i bokens värld och för oss på en färd i människans relation till ålen, naturen, sig själv och världen.

Ålens könsmångfald och dess fyrfasiga förändring under dess livscykel, dess vandring mot Sargassohavet och århundraden av forskning skapar i kombination med den accelererande förlusten av biologisk mångfald, klimatförändring och den globala utrotningvågen en stark grund för en turnéföreställning riktad till unga, som bjuder in sin publik till att förundra sig över detta mirakel till fisk.

Originalverk Patrik Svensson
Regi och dramaturgi Tuomas Rinta-Panttila
På scenen Greta Lignell

Kostym och rekvisita Elina Riikonen
Producent Hanna Sundman

För turnébokningar kontakta Marja Vuori på marja.vuori@viirus.fi
Biljetter till föreställningarna på Viirus 26 / 21 / 16 €

Längd 50 minuter

Uppföranderätt: Agency North / Colombine Teaterförlag

Tuomas Rinta-Panttila är en regissör och skådespelare som är känd för sina kraftiga och filosofiska scenverk. Hans regier har setts på bland annat Nationalteatern, Helsingfors Stadsteater, Uleåborgs Stadsteater och Teater Takomo.

Greta Lignell blev 2023 utexaminerad från Teaterhögskolan i Helsingfors som magister i skådespelarkonst. Hon har arbetat i produktioner och på teatrar så som Lilla Teatern, PuoliQ, Hangö Teaterträff, Teater Universum och med frigruppen Blaue Frau.

Emilia Jansson blev 2021 utexaminerad från Teaterhögskolan i Helsingfors och har sedan dess arbetat som frilansande skådespelare. Hon har arbetat internationellt på scener i Finland, Sverige och Danmark samt medverkat i finska TV-serierna Rantabaari och Syke.

Vad som imponerar mig mest i föreställningen är den förfinade balansen och samklangen mellan det vetenskapliga och personliga, mellan det fascinerande och djupt tragiska, mellan den döde pappan och den utdöende ålen.

HBL

Kalender

Pressbilder (Sara Forsius)