Ålevangeliet

17.09-08.10

Ålevangeliet

Patrik Svenssonin August-kirjallisuuspalkittuun romaaniin Ålevangeliet – berättelsen om världens mest gåtfulla fisk perustuva monologiesitys keskittyy luonnon omaan mysteeriin: ankeriaaseen.

Ankerias on mystinen ja myyttinen kala, jonka olemassaolo on uhattu. Tämän kohtalon ankerias jakaa monen muun lajin kanssa, myös ihmisen. Tuomas Rinta-Panttilan dramatisoima ja ohjaama monologiesitys ottaa lähtokohdaksi romaanissa kuvaillun ristiriitaisen katseen, joka meillä on ankeriaaseen; ankerias on ihme, mutta myös saalis. Se on tutkimuksen ja ihastelun kohde, mutta myös kalastuksemme uhri.

Ankeriaan sukupuolen monimuotoisuus ja nelivaiheinen muutos sen elinkaaren aikana, sen vaellus kohti Sargassonmerta ja vuosisatoja jatkunut tutkimus yhdistettynä 2020-luvulla kiihtyvään luontokatoon, ilmastonmuutokseen ja sukupuuttoaaltoon luo vahvan pohjan nuorille suunnatulle kiertue-esitykselle, joka kutsuu yleisönsä ihmeen äärelle.

Alkuperäisteos Patrik Svensson
Ohjaus ja dramaturgia Tuomas Rinta-Panttila
Näyttämöllä Greta Lignell

Puvustus ja rekvisiitta Elina Riikonen
Tuottaja Hanna Sundman

Kiertuevarauksista vastaa Marja Vuori (marja.vuori@viirus.fi)
Liput esityksiin Viiruksessa 26 / 21 / 16 €

Pituus 50 minuuttia

Esitysoikeus Agency North / Colombine Teaterförlag

Tuomas Rinta-Panttila on ohjaaja ja näyttelijä, joka tunnetaan vahvoista ja filosofisista näyttämöteoksistaan. Hänen ohjauksiaan on nähty muun muassa Kansallisteatterissa, Helsingin kaupunginteatterissa, Oulun kaupunginteatterissa ja Teatteri Takomossa.

Greta Lignell valmistui näyttelijätyön maisteriksi Teatterikorkeakoulusta 2023. Hän on jo ehtinyt työskennellä lukuisissa projekteissa ja teattereissa, joihin lukeutuu Lilla Teatern, PuoliQ, Hangö Teaterträff, Teater Universum ja vapaa ryhmä Blaue Frau.

Vad som imponerar mig mest i föreställningen är den förfinade balansen och samklangen mellan det vetenskapliga och personliga, mellan det fascinerande och djupt tragiska, mellan den döde pappan och den utdöende ålen.

HBL

Kalenteri

Lehdistökuvat (Sara Forsius)