Musta, mustempi, romani

22.04-22.04

Musta, mustempi, romani

KAIKKI KEVÄÄN 2022 ESITYKSET PERUTTU

GUEST: Musta, mustempi, romani

Rakastajat-teatteri

Tempaudu mukaan tarinoiden ja tanssin pyörteeseen!

Musta, mustempi, romani on Elina Izarra Ollikaisen kirjoittama ja ohjaama erimaalaisten romanien historiaa ja arkea käsittelevä näytelmä, jonka ytimessä on syvä omakohtaisuus. Näytelmä pohjautuu muun muassa Kai Tannerin henkilökohtaisiin kokemuksiin siitä, miten romanijuuret ovat vaikuttaneet hänen identiteettiinsä, sekä lukuisiin haastatteluihin. Näyttämölle piirtyy kauniita ja karuja kohtaamisia eri vuosikymmeniltä.

Teattereiden lavoilla on harvemmin kerrottu romaneihin kohdistuvista ennakkoluuloista, heidän elämästään, tapakulttuuristaan, yhteisöllisyydestään tai etnisen ryhmän sisäisistä ongelmista. Nyt kerrotaan. 

Vaikka romanien kokema syrjintä on brutaalia niin meillä kuin muuallakin, tässä esityksessä on vakavuuden ohella naurua, lämpöä, tanssia ja vauhtia – sellaista vilpittömyyttä ja itseironiaa, jonka edessä katsoja kohtaa ja muokkaa uudelleen romanikulttuuriin liittyviä käsityksiään.

Näyttämöllä nähdään muun muassa Janette, jonka äiti oli valkolainen ja isä romani.

Esitys kertoo myös Janeten romani-isovanhempien Kyöstin ja Hiljan koskettavasta elämästä 1950-luvulta tähän päivään sekä Catinasta, joka on hankkinut toimeentuloa Suomessa mm. Iso-Numero-lehteä myymällä.
 
Käsikirjoitus ja ohjaus Elina Izarra
Näyttelijät Yasmin Ahsanullah, Henrik Hammarberg, Kai Tanner, Outi Vuoriranta
Lavastus ja puvustus Mirkka Nyrhinen
Koreografit Heli Keskikallio ja Maria Kause
Valo- ja äänisuunnittelu Johannes Vartola

Kesto n. 2h (sis.väliajan)

Liput 31 / 25 / 15 €

Esitystä ovat tukeneet Auttamisen ilo, E-romanja, Helsingin Diakonissalaitos, Iso Numero, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Porin kaupunki, Suomen kulttuurirahasto, Suomen romaniyhdistys, Taiteen edistämiskeskus, Uuden näytelmän ohjelma, Yleisradio