Syksyn 2022 GUEST-ohjelma julkaistu

Viirus GUEST on Teater Viiruksen vierailuohjelmisto, joka kuratoidaan vuosittaisen open call-haun kautta.

Noin 12-15 vuosittaisella produktiollaan ja noin 80 esityskerrallaan Viirus GUEST on yksi Suomen suurimmista vierailuohjelmistoista. Muutamassa vuodessa paikkansa vakiinnuttanut ohjelmisto kiinnostaa sekä yleisöä, että taiteentekijöitä. Ohjelmisto on monimuotoinen ja -kielinen. 

Parin viime vuoden ajan GUEST on toiminut alustana erityisesti nuorille taiteilijoille, joiden mahdollisuudet päästä ammattiteattereihin sisään ovat kaventuneet huomattavasti pandemian aikana. Myös kansainvälisten vierailujen (painopisteenä Pohjoismaat) määrä on kasvussa. Syksyn 2022 ohjelmistossa nähdäänkin kolme ruotsalaisvierailua. 

Pandemiasta huolimatta Viirus GUEST -ohjelmistossa on nähty kuluneen vuoden sisällä 15 produktiota, joista yhteensä jopa 87 esityskertaa. 

Myöskin tuleva syksy on erittäin runsas. Seitsemän esityksen kokonaisuus on laadukas kattaus näyttämötaidetta, joka ulottuu teatterista performanssiin, tanssista installaatioon. Aiheissa tuntuu pandemian jälkeinen aika tarpeena käsitellä henkilökohtaisia, yhteiskunnallisia je eksistentiaalisesti tärkeitä asioita kauneuden, riehakkuuden ja tarkkojen rajausten kautta.

Tukholmalaisessa Turteaternissa kantaesityksensä saanut, Mille Bostedtin ja BEHEMOT produktionsin tuotanto Gud skapade människan och jag skapade kuken kertoo transliikkeen pioneeristä, Michael Dillonista. Hän oli ensimmäinen transmies, joka otti testosteronia ja teki falloplastisen korjausleikkauksen. Esityksen kirjoittaneen ja siinä näyttelevän Mille Bostedtin omat kokemukset transihmisenä olemisesta nykypäivänä luo dialogin Dillonin vuosisadan vaihteen ajan kokemuksien kanssa. Gud skapade människan och jag skapade kuken nähdään Viiruksen Stora salenissa viisi kertaa. Suomen ensi-ilta 17.9.2022. 

Myöhemmin syksyllä Stora salenissa nähdään luokkayhteiskuntaa käsittelevä esitys. JoJo-Oulun Tanssin Keskuksen tuottama Työväenluokkainen tausta ja ruumiillisuus -hankkeen esitys Luokkakuvia, vedos V on osa laajempaa, useiden säätiöiden rahoittamaa kokonaisuutta. Työväenluokkainen tausta ja ruumiillisuus on kolmivaiheinen hanke, jonka tavoitteena on tehdä näkyväksi luokkataustan vaikutuksia ihmisen liikkeeseen ja toimintaan. Luokkakuvia, vedos V nähdään Viiruksen Stora salenissa kahdeksan kertaa. Ensi-ilta 29.11.2022. 

Viiruksen Studio 1 on toiminut viime vuosina erityisesti kokeellisten ja erityisen intiimien esitysten laboratoriona. Syksyn 2022 aikana studiossa nähdään kolme tuotantoa, joista ensimmäinen on tunnettujen suomenruotsalaisten taiteilijoiden tekemä, Kompani Nordin tuottama Tusenlugn. Arn-Henrik Blomqvistin ohjaamassa esityksessä näyttelevät Petra Heinänen, Edith Holmström, Alex Holmlund ja Niklas Häggblom. Tusenlugn on runoilija Heidi von Wrightin kirjoittama, hienovarainen sekoitus näennäisen banaalia keskustelua ja runollista tragikomiikkaa. Tusenlugn nähdään Studio 1 -näyttämöllä seitsemän kertaa. Kantaesitys 1.9.2022. 

Nils Grandberg ja Andrea Björkholm hurmasivat katsojat juuri ennen pandemian alkua Morjens Tristesse -esityksellään ja nyt he ovat täällä taas! Humoristinen ISOLATIONS-TV on humoristinen eristäytymistä, tylsistyneisyyttä ja kommunikoinnin inhimillistä tarvetta tutkiva dystopia. Svärmenin kanssa yhteistyössä tuotettu esitys nähdään Studio 1 -näyttämöllä yhteensä neljä kertaa. Suomen ensi-ilta 25.10.2022. 

Nya Rampenin tuottama, Rasmus Slätiksen sooloesitys Gräns/Hermes käsittelee henkilökohtaista menetystä ja hengitystä aatehistoriallisen kehyksen läpi. Isän viimeinen hengenveto rinnastuu pasuunan soittamiseen, venttiilien säätelyyn. Gräns/Hermes muodostaa rinnakkaisteoksen Karolina Ginmanin soololle Fluvial, joka nähtiin Zodiakissa maaliskuussa 2022. Gräns/Hermes Studio 1 -näyttämöllä yhteensä viisi kertaa. Kantaesitys 10.11.2022. 

Ruotsalaisen Bardo Ensemblen Åh, jag dör! -esityksessä kuollut ihminen etsii seuraa. Klara Wenner Tångringin esittämä, Anita Valkeemäen ja Ole Øwren kirjoittama esitys on intiimi ja absurdi esitys kuoleman hetkestä, tietoisuuden menetyksestä ja ikuisuudesta. Esitykset joulukuussa Studio 1 -näyttämöllä. Tarkat esitysajat varmistuvat elokuussa.

Vaihtoehtoisten esittävien taiteiden minifestivaali Marginalen ottaa haltuun Studio 1:n sekä Galleriet -aulanäyttämön syyskuun puolivälissä. Esitystaidetta, musiikkia, performanssia, tanssia sisältävän festivaalin esiintyjät tulevat Suomesta, Ruotsista ja Norjasta. Nina-Maria Oförsagdin yhdessä Philip Holmin kanssa tuottama ja kuratoima tapahtuma on nähty aiemmin lokakuussa 2021 Asbestos  Art Spacessa. Marginalen Studiossa ja Gallerietissa 15.-16.9.2022. 

Myös Viiruksen amfiteatteri tulee pitkästä aikaa käyttöön. Jani-Matti Salon, Mark Niskasen ja Inkeri Aulan installaatio Ghost Light tutkii ympäristömme metaforisten ”aaveiden” käsitettä. Nämä aaveet ovat läsnä kaikkialla: niin ydinräjähdyksen jälkeisessä säteilyssä, hiekanjyvän elämänkaaressa kuin ammoin kadonneiden lajien jäljissä, kuten fossiileista tuotettavassa energiassa, joka saa teatterin tyhjälle näyttämölle jätetyn aavevalonkin palamaan. Ghost Light -installaatiossa näyttämön keskelle asetettu aavevalo välkkyy elonkirjosta kertovien tarinoiden tahtiin. Ghost Ligt Viiruksen amfiteatterissa 24.8.2022. 

Viirus GUEST -ohjelmiston lisäksi Viirus aktivoi klubitoimintaansa syksystä 2022 alkaen. Syyskuun lopulla Viiruksen aulassa nähdään Paul Eliaksen akustinen soolokeikka. Klubb Viirus avaa ovensa laajemminkin akustisille keikoille syksyn aikana 4-5 kertaa. Klubiohjelmisto julkaistaan kokonaisuudessaan alkusyksystä.