GUEST-programmet för hösten 2022 publicerat

Viirus kuraterade GUEST-program erbjuder igen ett mångsidigt och digert utbud av scenkonst i form av teater och performans, dans och installationskonst. Tiden efter pandemin återspeglas i föreställningarnas tematik som domineras av personligt, samhälleligt och existentiellt viktiga frågor genom skönhet, lekfullhet och noggranna gränsdragningar.

Viirus kuraterade GUEST-program har under åren växt till ett av Finlands största gästspelsscener. GUEST ger årligen en scen åt 12–15 produktioner med cirka 80 föreställningar och har gång på gång fångat både konstnärernas och publikens intresse.

Under pandemiåren har GUEST framför allt fungerat som en viktig språngbräda för lovande unga artister, vars möjligheter att få plats på etablerade teaterscener varit betydligt snävare än normalt. Också mängden internationella gäster ökar. Under höstens står Viirus som värd för tre GUEST-föreställningar från Sverige.

Höstens GUEST-program

Mille Bostedts Gud skapade människan och jag skapade kuken är en monologföreställning om transpionjären Michael Dillon. Föreställningen uruppfördes på Turteatern i Stockholm och visas nu för första gången i Finland. Den berättar om Michael Dillon som var den första transmannen som tog testosteron och gjorde en falloplastikoperation för att transitionera. Mille Bostedts egna erfarenheter som ickebinär transperson skapar en dialog med Dillons erfarenheter från 1900-talets början. Gud skapade människan och jag skapade kuken spelas fem gånger i Viirus stora sal med premiär den 17.9.2022.

Senare i höst tar JoJo – Uleåborgs danscenter över Stora salen med föreställningen Luokkakuvia, vedos V som är en del av projektet Työväenluokkainen tausta ja ruumiillisuus. Målet med projektet är att föra fram hur klassbakgrund påverkar människans rörelse och handling. Luokkakuvia, vedos V visas åtta gånger i Viirus stora sal och har premiär 29.11.2022.

Viirus Studio 1 har under de senaste åren etablerat sig som ett laboratorium för experimentell och intim scenkonst. Under hösten 2022 gästar tre produktioner studion, varav den första är Kompani Nords Tusenlugn som regisseras av Arn-Henrik Blomqvist med text av Heidi von Wright. Tusenlung är en finkänslig blandning av skenbart banala diskussioner och poetisk tragikomedi. Föreställningen spelas sju gånger i Studio 1 med urpremiär 1.9.2022.

Nils Granberg och Andrea Björkholm gör en efterlängtad comeback till Viirus med föreställningen Isolations-TV – en humoristisk dystopi som skildrar isolation, tristess och det mänskliga behovet av att kommunicera. Duon sågs på Viirus för två år sedan med den hyllade föreställningen Morjens tristesse. Föreställningen har skapats i samarbete med Svärmen och ses nio gånger i Studio 1 med finlandspremiär 25.10.2022.

Gräns/Hermes är Rasmus Slätis soloföreställning som produceras av Nya Rampen. Föreställningen behandlar personlig förlust, kulturella markörer och andning och ande genom idéhistoriska strömningar och samtida trender. Gräns/Hermes är ett parallellverk till Karolina Ginmans Fluvial, som hade premiär på Zodiak i Helsingfors i mars 2022. Föreställningen spelas fem gånger i Studio 1 med urpremiär 10.11.2022.

Åh jag dör! är en intim och absurd föreställning av den svenska gruppen Bardo Ensemble. I föreställningen söker en död människa sällskap. Föreställningen uppförs av Klara Wenner Tångring och är skriven av Anita Valkeenmäki och Ole Øwre. Ett noggrannare spelschema för föreställningen blir klar i augusti.

Marginalen, en minifestival för alternativ scenkonst fyller i september Studio 1 och Galleriet med scenkonst, musik, performans och dans. Festivalens artister kommer från Finland, Sverige och Norge. Nina-Maria Oförsagd och Philip Holm har kuraterat festivalens program och står också för produktionen av festivalen. Tidigare har Marginalen ägt rum i Asbestos Art Space år 2021. På Viirus ordnas Marginalen 15–16.9.2022.

Också Amfiteatern får efterlängtat liv under hösten. Jani-Matti Salos, Mark Niskanens och Inkeri Aulas installation Ghost Light utforskar konceptet om metaforiska spöken i vår miljö. Dessa spöken är närvarande överallt: i strålningen efter en kärnvapenexplosion, i ett sandkorns livscykel och i spår av redan länge sedan utrotade arter som lever kvar i den fossila energi som också får spökljuset som lämnats på den tomma teaterscenen att lysa. I installationen blinkar spökljuset som ställts mitt på scenen i takt med berättelser om biodiversitet. Ghost Light visas i Amfiteatern 24.8.2022.

Förutom Viirus GUEST-program aktiveras också teaterns klubbverksamhet under hösten. Den första konserten äger rum i september då Paul Elias kliver upp på scen för en akustisk solokonsert. Under hösten ordnas 4–5 KLUBB-konserter i Galleriet. Det fullständiga programmet publiceras i början av hösten.