Pressmeddelande 6.2.2013

Den nya politiska teatern har nått Viirus & Klockriketeatern:
Oskuld ockuperar Sjötullsgatan 33 fr.o.m. nästa vecka

Viirus och Klockriketeaterns samproduktion Oskuld av Dea Loher (GER) har premiär 15.2. Under pressinfotillfället idag berättade regissören Erik Söderblom om Dea Lohers unika förmåga att analysera vårt europeiska samhälle – hennes analys finns i texten, hospital i undertexten, i själva innehållet. Hon representerar den ”nya politiska teatern” som varken är partipolitiskt eller skriker ut något manifest utan istället bakar in en djup kritik av vårt samhälle i själva dramaturgin i pjäsen.

Dea Loher frågar: hur kommer det sig att vi här i Europa, som har det så bra, har det så dåligt? Hon dramatiserar frågan genom att i centrum av sin pjäs placera två illegala invandrare från Afrika. Det som genom vana och rutin blivit osynligt, synliggörs av den utomstående betraktarens blick.

”Oskuld är en tredimensionell modell av vår verklighet” säger regissör Erik Söderblom.

Oskar Pöysti, Viirus konstnärliga ledare, och Dan Henriksson, teaterchef på Klockriketeatern, presenterade stolt samarbetet kring den ”multiplot” föreställning som kommer att spelas i hela byggnaden på Sjötullsgatan 33. Temat och pjäsen var det som förde samman teatrarna, men också ekonomiska realiteter d.v.s. viljan att göra en större satsning och därför slå ihop resurserna. Oberoende av orsakerna, konstaterade båda teatercheferna att samarbetet varit givande från första stund, och att detta är första gången som Klockrike och Viirus samarbetar under sin nästan 20-åriga parallella historia som svenskspråkig teater i Helsingfors utanför etablissemanget.

Utanförskap handlar också Oskuld om; hela föreställningen kan kallas ett utanförskapets nationalmuseum där publiken förs runt av två guider. Precis som på andra museer kommer besökarna att erbjudas audio-guidning på finska och engelska. Det kommer att rymmas endast 35 personer i publiken per föreställning.

Skådespelarna i Oskuld består av fem skådespelare från Viirus: Maria Ahlroth, Pelle Heikkilä, Jessica Raita, Viktor Idman och Ulla-Britt Boström, samt tre skådespelare som Klockriketeatern anställt: Ragni Grönblom, Niklas Groundstroem, Willehard Korander. Designen av de olika utrymmena är gjord av Kaisa Rasila och Anna Pöllänen, medan Kristian Ekholm står för ljudplaneringen. Kostymdesignen är Monika Hartls.

Dea Loher (f.1964) är en av Tysklands mest inflytelserika och erkända nutidsdramatiker. Hon är känd för sina originella, poetiska pjäser och hennes kompromisslösa beskrivningar av det nutida Europa. Hennes pjäser har översatts till 28 språk. Loher har erhållit många pris och utmärkelser för sina pjäser.Oskuld (Unschuld) är den andra pjäsen av Loher som sätts upp i Finland.
Erik Söderblom (f. 1958) leder Helsingfors festspel sedan 2009. Han är utbildad opera- och teaterregissör och har varit prorektor för Teaterhögskolan i Helsingfors samt professor vid Teaterhögskolans svenska institution.

Mer information:
Matilda Sundström, administrativ ledare, 09-440225