Viirus hakee taiteellista johtajaa

Viirus on taiteellinen teatteri.  Meillä on sekä omia tuotantoja että vierailuesityksiä. Vaikka olemme teatteri, ravistelemme itseämme irti sen traditioista ja perinteisestä muodosta. Me haemme jotakin uutta. Uudelleenmäärittelyä, rajanylitystä, taiteenlajien sulaumaa, taiteellista riskinottoa, epätietoisuutta ja tarkkuutta. 

Etsimme sinua, joka: 

 • Palaa innosta luoda ja mahdollistaa relevanttia, korkeatasoista näyttämötaidetta
 • Tuntee uteliaisuutta, luovuutta, intohimoa ja kiinnostusta kaikenlaista estetiikkaa ja teemoja kohtaan
 • On opiskellut ja jolla on työkokemusta taiteellisesta työstä. Etsimme henkilöä, joka tekee taiteellista työtä Viiruksessa
 • Osaa johtaa ja vastata teatterin taiteellisesta päätöksenteosta yhdessä muun taiteellisen henkilökunnan kanssa
 • On kiinnostunut strategisesta ajattelusta koskien teatterin paikkaa yhteiskunnassa, sekä suhteessa muuhun kenttään
 • Ymmärtää kuuntelevan ja kommunikoivan johtajuuden tärkeyden työyhteisössä, jossa valta ja vastuu on jaettu
 • On järjestelmällinen. Ymmärtää että keskisuuressa teatterissa on ajoittain intensiivisiä työperiodeja
 • Ymmärtää teatterin tuotantoprosesseja, eri osastojen tarpeita ja budjetin raameissa työskentelyä
 • Haluaa kehittää Viirus GUEST-vierailuohjelmistoa
 • Puhuu ruotsia tai on kiinnostunut oppimaan sitä

Työhön kuuluu Viiruksen omien tuotantojen ohjelmistosuunnittelu yhdessä teatterin taiteellisen jaoksen kanssa. Lisäksi työhön kuuluu oma taiteellinen työ, eli voit olla suunnittelija, ohjaaja, dramaturgi tai muu vastaava. Taiteellinen johtaja kuratoi myös Viirus GUEST-ohjelmistoa yhdessä vastaavan tuottajan kanssa. 

Taiteellinen johtaja on taiteellisen henkilökunnan esihenkilö (vakituiset ja freelancer-työntekijät). Hän sitoutuu kehittämään ja toteuttamaan teatterin lyhytaikaisia ja pitkän tähtäimen strategisia tavoitteita yhdessä muun henkilökunnan kanssa.

Viiruksen omien tuotantojen näyttämökieli on ruotsi. Teatterin päivittäiset työskentelykielet ovat ruotsi ja suomi. 

Uuden taiteellisen johtajan työ alkaa 1.8.2024 tai sopimuksen mukaan. Työsopimuksen kesto on viisi vuotta sisältäen mahdollisuuden sopimuksen jatkamiseen. Koeaika on kuusi kuukautta.

Vem dödade bambi (Ernest Protasiewicz)

Me Viiruksessa olemme kiinnostuneita korkeatasoisesta näyttämötaiteesta. Eettisistä, ekologisista ja terveellä pohjalla olevista tuotantoprosesseista. Kansainvälisestä esittävän taiteen kentästä. Siitä, että taide löytää yleisönsä ja yleisö taiteen. 

Me tarjoamme työpaikan taiteellisesti kiinnostavassa ja edistyksellisessä teatterissa. Uniikin mahdollisuuden toteuttaa itseään innostavassa, yhdenvertaisessa ja ammattimaisessa työympäristössä. Taiteellisen johtajan palkka on 3400€ / kk. 

Viiruksesta

Teater Viirus on ruotsinkielinen taiteellinen ensembleteatteri. Viirus on perustettu vuonna 1987 ja on toiminut vuodesta 2017 lähtien Kvarteret Victoriassa, joka sijaitsee Helsingin sydämessä Jätkäsaaressa. Teatterissa on 14 vakituista työntekijää, joista neljä on kuukausipalkkaista näyttelijää. 

Lisäksi Viirus työllistää vuosittain noin 50 freelance-pohjaista työntekijää, kuten näyttelijöitä, ohjaajia, kääntäjiä, muusikoita, lavastajia, valo- ja äänisuunnittelijoita, teknikkoja, graafikkoja, valokuvaajia ja aulatyöntekijöitä.

GUEST-toiminnan kautta Viiruksessa työskentelee lisäksi lähemmäs 100 esittävän taiteen tekijää jotka eivät ole suoraan työsuhteessa teatteriin.

Viiruksella on neljä ohjelmistolinjaa:

 1. Viiruksen omat päätuotannot
 2. Kiertuetuotannot Viirus TURNÉ
 3. Vierailuohjelmisto Viirus GUEST
 4. Klubit ja muut tapahtumat

Nämä linjaukset muodostavat monipuolisen kokonaisuuden, joka puhuttelee erityisesti nuorta aikuisyleisöä. Viiruksen suurin yleisöryhmä on 20-45 vuotiaat helsinkiläiset. 

Viirus tuottaa vuosittain 2-3 päätuotantoa ja 1-3 kiertuetuotantoa. Lisäksi myös aikaisemmat tuotannot kiertävät ajoittain. 

Viirus GUEST-ohjelma vastaanottaa vuosittain noin 10 vierailutuotantoa. Esityskertojen kokonaismäärä on keskimäärin 210 (70 päätuotannon esitystä, 60 kiertue-esitystä, 80 vierailuesitystä). Viiruksen esityskausi on yleensä syyskuusta kesäkuun alkuun.

Versailles (Perttu Saksa)

Hakemus

Otamme vastaan hakemuksia osoitteeseen rekry@viirus.fi. Liitä hakemukseesi CV, sekä vapaasti muotoiltu hakemusteksti, joka on pituudeltaan enintään kaksi A4 sivua. Liitä CV ja hakemus yhdeksi pdf-tiedostoksi.

Hakemustekstissä pyydämme esittelemään itsesi, sekä näkemyksesi Viiruksesta taiteellisen johtokautesi aikana. 

Pyydämme lähettämään hakemuksesi 9.1.2024 kello 23:59 mennessä. 

Kutsumme hakijoita haastatteluihin tammikuun aikana ja pyrimme tekemään päätöksen helmikuun aikana. Rekrytointityöryhmä pidättää itselleen oikeuden kutsua hakijoita haastatteluun myös hakuajan loppumisen jälkeen, sekä olla myös valitsematta uutta taiteellista johtajaa, mikäli sopivaa henkilöä ei löydy. 

Rekrytointiprosessia koskeviin kysymyksiin vastaa Oskar Pöysti joko sähköpostitse oskar.poysti@gmail.com, tai päivisin puhelimitse: +358405731058. Huomioithan että yhteydenottoihin ei vastata 22.12.2023-4.1.2024 välisenä aikana.