Lehdistötiedote 17.11.2020

VAPAA JULKAISTAVAKSI.

En mås står på ett fönsterbräde och ser mot en sandstrand med en människa som springer. Målning.

Kuva: Otto Donner

Pipsa Longan uusi näytelmä on kaunis kuvaus lokin ja ihmisen yhteiselosta – kantaesitys teatteri Viiruksessa 19.2.2021

Taivas on vaaleansininen ja pilvetön. 
Lokit ovat enimmäkseen valkeita ja äänekkäitä. 
Kalat ovat enimmäkseen hopeakylkisisä ja liukkaita. 
Ihmiset ovat enimmäkseen hieman punakoita.

Viiruksen kevään pääproduktio on Pipsa Longan uusi näytelmä Fyra dagar av närhet (suom. Neljän päivän läheisyys), joka kantaesitetään 19. helmikuuta 2021. Esityksen ohjaa Susanna Airaksinen. Näytelmän on kääntänyt ruotsiksi Sofia Aminoff

Näytelmä on kaunis ja koskettava kuvaus lokin ja ihmisen rinnakkaiselosta – rinnakaiselo, joka on fyysisesti läheinen mutta kuitenkin etäinen. Markus Fageruddin säveltämällä musiikilla on tärkeä rooli vahvojen näyttämökuvien luomisessa.

Pipsa Longan viimeisin näytelmä, Den andra naturen (Toinen luonto), kantaesitettiin Viiruksessa 2018. Esitys sai suurta kansallista huomiota ja Lonka voitti näytelmällä toisen parhaan kotimaisen näytelmän Lea-palkintonsa. Viiruksen taiteellinen johtaja Jussi Sorjanen on ylpeä mahdollisuudesta jälleen kantaesittää Longan teoksen:

– Hän on ainutlaatuinen näytelmäkirjailija, jolla on kyky luoda vain muutamalla sanalla pökerryttävän mielentilojen ja mielikuvien kudelman. Olisi helppoa sanoa tämän olevan ajankohtainen näytelmä, mutta siinä on ikuisuuden tuntu. On hienoa kantaesittää rajoja rikkova tai niitä uusiksi ajatteleva näytelmä.

Pipsa Lonka jatkaa uudessa näytelmässään samalla teemalla kuin aiemmin ­– ihmisen ja luonnon välisellä suhteella – mutta lähestymistapa on uusi. Neljän päivän läheisyys ei kuvaa ihmisen hyväksikäyttösuhdetta luontoon, vaan ihmisten ja lokkien rinnakkaiseloa ekosysteemissä, joka ei ole luonnollinen muttei täysin keinotekoinenkaan. Tässä ekosysteemissä lokki on oppinut hyötymään ihmisen läheisyydessä elämisestä. Näytelmän ominaispiirre on, ettei se huomioi vain ihmisen näkökulmaa – ihminen ei siinä vain etsi suhdettaan lokkiin, vaan myös toisin päin. Molempia käsitellään Longan tekstissä tasa-arvoisesti.

Näytelmän ohjaaja Susanna Airaksisen edellisiin töihin kuuluvat ylistystä saaneet Everstinna (Helsingin kaupunginteatteri, 2019) ja Niskavuoren nuori emäntä (Turun kaupunginteatteri, 2020). Airaksinen kuvaa Longan näytelmää minimalistiseksi ja ilmavaksi, ja että se siksi antaa tilaa omille huomioille ja ajatuksille:

– Pipsa joskus jollakin tapaamisellamme kysyi, onko kirjoittanut tekstin, joka hylkii teatteria tai näyttämöä. Vastasin, että kyllä on ja se juuri on hyvä ja mielenkiintoinen asia. Se on näytelmä, joka ei anna valmiita tulkintoja, vaan antaa yleisön ajatusten vaellella vapaina, kuten taidenäyttelyssä tai konsertissa.

Konserttikokemusta vahvistaa myös musiikin keskeinen rooli näytelmässä. Musiikin säveltää Markus Fagerudd, jonka viimeisin työ on ylistetty I det stora landskapet Svenska Teaternissa.

Lavalla nähdään Maria Ahlroth, Martin Bahne, Iida Kuningas ja Jessica Raita Viiruksesta ja vierailevina näyttelijöinä Lidia Bäck ja Joonas Heikkinen. Lavastajana ja pukusuunnittelijana toimii Vilma Mattila, ja valo- sekä videosuunnittelusta vastaa Teemu Nurmelin.

Neljän päivän läheisyys on kehitelty palkitussa Uuden näytelmän ohjelman (UNO) kirjailijaohjelmassa. Kyseessä on ensimmäinen UNO-hankkeen tukema näytelmä, joka saa kantaesityksensä. 

Fyra dagar av närhet kantaesitetään Viiruksella 19.2.2021 ja esitetään 15.4.2021 saakka. Lippuja voi ostaa osoitteesta Lippu.fi tai Viirukselta osoitteesta viirus@viirus.fi tai puhelimitse 09 440 224. Esityskieli on ruotsi. Esitykset tekstitetään suomeksi ja englanniksi.

Haastattelupyyntöjä ja kysymyksiä voi suunnata Viiruksen tiedottajalle, Elis Henellille, osoitteeseen elis.henell@viirus.fi tai puhelimitse 050 444 0344.