Essi Rossi on Viiruksen uusi taiteellinen johtaja

Viirus on valinnut ohjaajan ja dramaturgin Essi Rossin uudeksi taiteelliseksi johtajakseen. Rossi ottaa tehtävän vastaan Jussi Sorjaselta, joka on toiminut teatterin taiteellisena johtajana vuodesta 2018 ja teatterinjohtajana vuodesta 2021. Sorjasen siirtyessä Espoon teatteriin (&) Viirus palaa kahden johtajan malliin. Martin Bahne aloittaa Viiruksen hallinnollisena ja taloudellisena johtajana.

Essi Rossi valmistui maisteriksi Teatterikorkeakoulun ohjauksen koulutusohjelmasta vuonna 2011 ja on siitä lähtien työskennellyt aktiivisesti teatterin ja esittävän taiteen kentällä Suomessa ja ulkomailla. Hänen viimeisimpiä ohjauksiaan ovat olleet Klockriketeaternin Lyhyt episodi sienisivilisaation universaalissa historiassa Espoon teatterissa (2023) ja performanssiesitys Camping Todellisuuden tutkimuskeskuksessa (2023).

– Olen uskomattoman kiitollinen ja ehkä hieman peloissani tästä luottamuksesta ja mahdollisuudesta. Viirus on epäilemättä yksi Suomen merkittävimmistä teattereista, sanoo Rossi. – Mielestäni Viirus uskaltaa villisti ja ennakkoluulottomasti etsiä ja tuoda esiin näyttämötaiteen täyden potentiaalin ja uskoo taiteen itseisarvoon, hän lisää.

Oskar Pöysti, näyttelijä ja virkaa toimittava taiteellinen johtaja Viiruksessa pitää Rossin valintaa jännittävänä ja inspiroivana ja uskoo, että hän tuo ohjaajana ja taiteellisena johtajana Viirukseen sekä laajuutta että syvyyttä.

– Essin luontainen, kuunteleva johtamistaito ja syvä kiinnostus totuutta kohtaan rekrytointiprosessin aikana tekivät meihin vaikutuksen, sanoo Pöysti. – Uskomme, että hänellä on sekä aikomus että kyky luoda jotain kutkuttavaa, merkityksellistä ja mielekästä, jonka ympärille yleisömme haluaa kokoontua. Tämä tuntuu tärkeältä ajassa ja tulevaisuudessa, joka jatkuvasti haastaa meitä kaikkia, hän lisää.

Martin Bahne, joka aloittaa hallinnollisena ja taloudellisena johtajana, on toiminut näyttelijänä Viiruksessa vuodesta 2017 lähtien. Taiteellisen koulutuksensa lisäksi Bahne on kauppatieteiden maisteri Åbo Akademista ja omaa laajan kokemuksen vastaavanlaisista työtehtävistä.