Premiär på fredag!

01.11-22.11

Premiär på fredag!

4 dramatiker, 4 regissörer, 4 urpremiärer på Viirus i november 2024

Skriv en föreställning på en vecka. Repetera in den på en vecka. Från verkligheten till scenen med en orimlig tidsram. Omfamna panik, osäkerhet och brist på kontroll i alla lägen. Tänk inte igenom beslut mer än två gånger. För det är premiär på fredag!

Vi ger fyra dramatiker en central frågeställning och skickar dem veckovis till en slumpmässigt vald bar i Helsingfors med uppgiften att skapa material till en entimmes föreställning. De har sju dagar på sig att leverera.

Efter en vecka tar regissören och resten av arbetsgruppen över materialet och skapar rykande färsk scenkonst av det. Det blir olidligt bråttom – för det är premiär på fredag!

Föreställningskonceptet har uppstått ur ett behov av att experimentera med mera rörliga och snabbt reagerande teaterprocesser. Vanligtvis går det ungefär ett och ett halvt år mellan produktionsbeslut och premiär på en teater och föreställningsidén är oftast född långt före det.

Det här gör att teatern inte är den mest aktuella konstformen, även om man tänker sig att teaterkonsten föds och stimuleras av impulser från den omkringliggande verkligheten.

Samtidigt fungerar den långa annalkande spelperioden och den omfattande ekonomiska satsningen som varje teaterproduktion är också som en broms för konstnärlig risktagning och lekfullhet.

Vad kan man göra för att råda bot på detta? Jo, skapa ramar för teater som strävar efter lätthet, lust, snabbhet och en kontaktyta med verkligheten här och nu.

Vi har ingen aning om vad vi gör eller vad det blir av det och kunde inte vara mer taggade!

Dramatiker Kaisa Lundán, Otto Sandqvist, Joakim Groth, Malin Kivelä
Regissörer Ida Kronholm, Maarit Ruikka, Rasmus Slätis, Essi Rossi

På scenen Maria Ahlroth, Iida Kuningas, Oskar Pöysti, Jessica Raita samt eventuella gästande artister

Scenograf Tinja Salmi
Ljuddesign Riku Vuorensola
Ljusdesign Noora Pietilä
Dräktdesign Elina Riikonen

Konstnärligt producent Oskar Pöysti
Projektdramaturg Per Ehrström (Labbet)
Scenmästare Markus Schaffter

Producent Hanna Sundman

Biljetter 25 / 17 €

I samarbete med Labbet r.f.

Kalender