Pressmeddelande 7.9.2017

Pressmeddelande 7.9.2017

Viirus har flyttat till Busholmen och ser fram emot en programspäckad höstsäsong, som samtidigt uppmärksammar att teatern fyller 30 år.

Viirus teaterlokaler på Medelhavsgatan 14 består av Stora salen, Studio 1, Studio 2, Amfiteatern, Repsalen och Galleriet. Utöver våra egna produktioner och samproduktioner välkomnar vi även flera gästande scenkonstgrupper, som tillsammans med oss inviger de nya utrymmena på Busholmen.

Jubileumsföreställningen Mästaren och Margarita har premiär den 29 september 2017 och spelas fram till den 9 december. Förutom Viirus egen ensemble (Maria Ahlroth, Martin Bahne, Iida Kuningas, Oskar Pöysti) står Viirus-veteranerna Robert Enckell och Tobias Zilliacus på scenen, tillsammans med en nykomling i Viirus sammanhang, Minna Haapkylä, som är desto mera känd för sitt arbete inom inhemsk TV och film.

Jubileumsutställningen Viirus30 öppnas med vernissage den 15 september kl 17 i Galleriet. Utställningen presenterar Viirus 30-åriga historia och sammankopplar Viirus tidslinje med händelser och skeenden i samhället och världen. Journalisten Janne Strang kuraterar utställningen, som allmänheten kan bekanta sig med inom ramen för husets öppethållningstider fram till den 8 oktober.

Efterfrågan på den prisbelönta WunderKinder, till text av Johannes Ekholm och i regi av Anni Klein, har varit enorm. Föreställningen får nu på publikens begäran nypremiär på Viirus den 18 oktober. Teater 90° + WAUHAUS och Viirus samproducerar uppsättningen, som spelas 10 gånger i Viirus Galleri.

Förra årets starka Viirus-produktion RAMY – In the frontline återvänder efter sitt kritikerrosade framträdande på Edinburgh Festival Fringe 2017 till Viirus Studio 1 med fyra föreställningar i slutet av november.

De nya utrymmena på Busholmen gör att Viirus kan bredda utbudet av inhemska och internationella gästspel. Dessa förekommer i spelschemat under rubriken Viirus Guest. Först ute bland gästspelen är den nordiska feministiska teatergruppen Spindrift och föreställningen “THEM”, som dryftar begreppet manlighet under ett antal föreställningar i oktober. Carl Knif Company och “The emotional life of a dog/what my father said” är en fysisk föreställning om förhållandet mellan ett barn och förälder. I november landar festivalen Baltic Circle på Viirus med föreställningen “AFTERLIFE”, en djupdykning in i Michael Jacksons undermedvetna i livet efter detta. Glims&Gloms dance company gästar Viirus i december med dansföreställningen för barn “JAM – Herra Hillon hämmennys”.

Förutom Viirus Guest produktionerna står Viirus värd för klubkvällar, filmvisningar och övriga evenemang. Jörn Donners dokumentärfilm Perkele 2 – Bilder från Finland har förhandspremiär i Viirus stora sal den 20. Oktober. Efter visningen ordnas en svenskspråkig diskussion med regissören. Under höstens ordnas klubkvällar i samarbete med bl.a Konstuniversitetets Teaterhögskolas studeranden och Ny Tid-tidningen.

Välkomna till Viirus nya teaterhus och Helsingfors aktuellaste stadsdel!

Viirus personal och Mästaren och Margarita arbetsgruppen ställer gärna upp på intervjuer och fotografering.

Händelsekalender nedan
För mer information och intervjuer kontakta
Ville Vuorelma, marknadsförare och turnéproducent
ville.vuorelma(at)viirus.fi
050 444 03 44

Mästaren och Margarita
29.9 – 9.12 (Förhandspremiär 28.9)

Viirus30-utställning
15.9-8.10

WunderKinder
18.10-7.11

RAMY – In the Frontline
28.11-1.12

Viirus GUEST

Spindrift – THEM
10-14.10

Carl Knif Company – The emotional life of a dog / what my father said
7-9.11

Post-MJ Era Institute Of Consciousness – AFTERLIFE (Baltic Circle Festival)
15-16.11

Glims&Gloms dance company – JAM – Herra Hillon hämmennys
28-30.12