Pressmeddelande 13.12.2016

PRESSMEDDELANDE 13.12.2016

Pleppo, Klockriketeatern och teater Mestola gästar Viirus våren 2017

Gästspelsvåren på Viirus bjuder på humorshow, prisbelönt lettisk-finländskt samarbete och nyskriven finlandssvensk dramatik.

Pleppo TVÅ – Vi mårar åpå! är Ted Forsström och Kaj Korkea-ahos senaste föreställning som för tillfället går för fulla hus på Wasa Teater. Föreställningen beskrivs som en tvåmansshow som via pannrum, fästingbuss och pissdiken tar med publiken på både gudstjänst och gubbdagis. På scenen återses flera bekanta pleppokaraktärer och stand up varvas med musikuppträdanden. Ted Forsström och Kaj Korkea-aho är också bekanta från podcasten Ted & Kaj. Föreställningen spelar på Viirus 15-18.3.

I början av april är Klockriketeaterns föreställning 3 Musketeers – East of Vienna tillbaka i Helsingfors. Föreställningen hade premiär våren 2016 och belönades med Antoniapriset samma år. Föreställningen är en mångkulturell, mångspråkig och teatral reseskildring som undersöker motsättningarnas Europa, med allvar och hejdlös ironi. De tre musketörerna spelas av Carl Alm, Noora Dadu och Matti Raita.  Materialet för föreställningen samlades in under en resa genom Östeuropa 2015 och resultatet har beskrivits som en “gonzojournalistisk roadmovie”. Föreställningen är ett samarbete mellan Klockriketeatern och lettiska Ģertrūdes ielas teātris och för regin står den prisade lettiska regissören Valters Sīlis.

Teater Mestola avslutar spelåret med Paradisdoktrinen, en nyskriven karnevalistisk komedi av Fabian Silén. För regin ansvarar den svenske regissören Fredrik Lundqvist (Kycklingrättegången) och på scenen står skådespelarna Martin Bahne, Lidia Bäck och Iida Kuningas. Föreställningen dyker in i teman som idealism, vardagsrealism och katastroftänkande. Föreställningen spelas på Viirus 28.4-12.5. Teater Mestola är en professionell Helsingforsbaserad, fri teater som grundades år 2004 med syftet att tillföra “expressiv tankeväckande berättarkonst för det svenskpråkiga teaterfältet i Finland”. 2015 nominerades Teater Mestolas föreställning “Komedin om Felix Liv” till Antoniapriset.

För mer information kontakta:

Matilda von Weissenberg
Administrativ ledare
+358 50 9115 988
matilda(at)viirus.fi

Ellen Ödahl
Marknadsförare och turnéproducent
+358 50 4440 344
ellen(at)viirus.fi