Jussi Sorjanen har utsetts till Esbo stadsteaters nya konstnärliga ledare

Jussi Sorjanens anställning vid Esbo stadsteater börjar i augusti 2024 då han lämnar sin post som Viirus teaterchef och konstnärliga ledare.  Fram till dess fortsätter Sorjanen på Viirus till slutet av juli 2024.

Sorjanen har fungerat som Viirus konstnärliga ledare sedan 2018 och sedan 2021 också som teaterchef med ett övergripande ansvar för hela verksamheten. Han har stärkt teaterns konstnärliga profil och roll som samhällelig aktör, utvecklat Viirus GUEST-program och Viirus  engagemang i internationella nätverk.

På Viirus har han regisserat föreställningarna Roulettenburg (2019), Familjen Bra (2020 och 2023), ROCKY! Return of the Loser (2021 på svenska, 2023 på finska) och Versailles (2022 tillsammans med Sinna Virtanen).

– Viirus är en strålande teater och arbetsplats. Jag är verkligen tacksam över att få jobba med vår superfina, mångsidigt bildade, fördomsfria och kreativa personal och styrelse. Det är svårt att begripa hur mycket vi hittills har åstadkommit tillsammans. Övergången och avskedet underlättas av att vi ännu har ett helt år kvar av vår gemensamma färd innan jag går över till Esbo. Vi har gott om tid att reflektera över de gångna, händelserika åren då vi fått växa och utvecklas tillsammans, säger Sorjanen.

Teater Viirus personal och styrelse vill rikta ett enormt tack för det ovärderliga arbete Sorjanen har gjort för att höja Viirus profil som en konstnärligt ambitiös teater och aktiv samhällsdebattör. Vi gratulerar Esbo stadsteater som i Jussi får den bästa tänkbara konstnärliga ledaren.

Viirus är van vid förändringar och vi ser på det kommande året som en möjlighet till förnyelse. Vi kommer att se över vår verksamhet och vision och har redan påbörjat en intern diskussion om framtiden och en kartläggning av vår organisationsstruktur. Rekryteringsprocessen påbörjas först när teaterns förberedande arbete är klart.