Fyra urpremiärer av fyra olika dramatiker och regissörer på Viirus i november – det är Premiär på fredag!

Viirus ger i november 2024 fyra dramatiker en central frågeställning och skickar dem veckovis till en slumpmässigt vald bar i Helsingfors med uppgiften att skapa material till en entimmes föreställning. De har sju dagar på sig att leverera. Efter en vecka tar regissören och resten av arbetsgruppen över materialet och skapar rykande färsk scenkonst av det. Det här är premissen till Viirus föreställningskoncept Premiär på fredag.

I projektet deltar dramatikerna Kaisa LundánOtto SandqvistJoakim Groth och Malin Kivelä samt regissörerna Ida KronholmMaarit RuikkaRasmus Slätis och Essi Rossi som i höst också tillträder som Viirus nya konstnärliga ledare.

Föreställningskonceptet Premiär på fredag har uppstått ur ett behov av att experimentera med mera rörliga och snabbt reagerande teaterprocesser. Vanligtvis går det ungefär ett och ett halvt år mellan produktionsbeslut och premiär på en teater och föreställningsidén är oftast född långt före det.

Det här gör att teatern inte är den mest aktuella konstformen, även om man tänker sig att teaterkonsten föds och stimuleras av impulser från den omkringliggande verkligheten.

Samtidigt fungerar den långa annalkande spelperioden och den omfattande ekonomiska satsningen som varje teaterproduktion är också som en broms för konstnärlig risktagning och lekfullhet.

Vad kan man göra för att råda bot på detta? Jo, skapa ramar för teater som strävar efter lätthet, lust, snabbhet och en kontaktyta med verkligheten här och nu.

Mer information hittar du på föreställningens hemsida:
https://www.viirus.fi/sv/forestallningar/premiar-pa-fredag