Pelikanen

21.03-30.04

Pelikanen

Ett fasligt oväder, det blåser och regnar.
Hemligheter, våld, svartsjuka, död, hunger, manipulation och så vidare.
Det är likadant i alla familjer.

Juho Mantere tar med sitt personligt humoristiska grepp tag i August Strindbergs beckmörka familjedrama Pelikanen på Viirus våren 2022. Dystra människoöden förvrängs av giftiga relationer. Girighet och svartsjuka sliter de sista resterna av det som en gång var en familj i bitar. Det som återstår är kylan, hungern och mörkret.

Allt måste brinna upp.

Mantere är en av de mest omtalade unga regissörerna i Finland just nu och har väckt uppmärksamhet med de hyllade Rakkaani, Conan Barbaari (Åbo stadsteater, 2020) och den livestreamade Toksinen kabaree (Q-teatteri, 2021). Han är känd för sitt sprakande karnevalistiska sätt att ta sig an tunga ämnen och den klyftiga svarta humorn som genomsyrar hans verk.

Innehållsvarning föreställningen innehåller väldigt hårda ljud, starkt ljus, stroboljus och rikligt med teaterrök.

Av August Strindberg / Juho Mantere
Regi Juho Mantere
På scenen Maria Ahlroth, Martin Bahne, Joonas Heikkinen och Iida Kuningas

Scenografi och kostymdesign Riina Leea Nieminen
Ljusdesign Nadja Räikkä
Ljuddesign Pekka Kiiliäinen

Regiassistent Tomi Korhonen
Pressbilder Ernest Protasiewicz

Språk svenska med textning till finska och engelska via appen Subtitle Mobile (Loitsut Oy, ladda ner appen via App store eller Google play.)

Biljetter 32 / 26 / 19 €

“Slutresultatet är en fysiskt och mentalt laddad thriller som på ett stiligt sätt ger utrymme för absurda, övernaturliga och humoristiska element utan att det distraherar från det centrala människodramat.”

HBL, 22.3.2022

★★★★ – Maria Ahlroth tekee huikean roolisuorituksen majesteettisen pahana äiti-Elisenä, joka jättää lapsensa palavaan taloon.”

Helsingin Sanomat 22.3.2022

“Man lyckas bygga upp en intensiv helhet som dessutom får Strindbergs teatrala dialog att sitta riktigt bra hos skådespelarna.”

Svenska Yle, 22.3.2022

“Pjäsens utförande är i denna version stark och obeveklig.”

Ny Tid, 13.4.2022

Viiiruksen tarjoaman tulkinnan aito vahvuus on, että se ottaa kaikista ilkikurisista oheiselementeistään huolimatta näytelmän pohjimmaisen tragedian äärimmäisen vakavasti.

Voima, 26.4.2022

Kalender