DOOMBAG (saatan tarvita tätä vielä)

05.09-14.09

DOOMBAG (saatan tarvita tätä vielä)

GUEST: DOOMBAG (saatan tarvita tätä vielä)

Kankila / Louhivuori / Väisänen

En föreställning om föremål och klass

Föreställningens utgångspunkt är arbetsgruppens komplicerade förhållande till föremål – att samla och förvara dem samt svårigheten att göra sig av med överflödiga eller trasiga saker. Behovet av att hålla i föremål som en sorts räddning har delvis sitt ursprung i upplevelser av fattigdom under barndomen: föremålen utgör löften om trygghet, kontinuitet, förmåga att kryssa framåt i en kaotisk värld, i en bräcklig och ekonomiskt instabil situation.

Att samla på sig alla sorters skräp, oförmågan att göra sig av med något och att bära runt på helt slumpmässiga föremål är på ett märkligt sätt skamligt och blottande. Mängden föremål känns som en förlängning av ens eget jag och personlighet, en indikation på att man inte har livet under kontroll – ett kaotiskt tillstånd som obehindrat väller över till andras områden.

Överfulla skåp och knappt användbart bråte som samlar damm i hörnen står i strid med det minimalistiska medelklassidealet. Inredningstidningars evinnerliga vithet, ordning och enkelhet signalerar framgång, framsteg och kontroll över livet. För samlaren är värdet av föremål irrationellt, magiskt: allt som glänser är en skatt och det som är sönder har potential att vara helt igen.

Föreställningen undersöker förhållandet mellan föremål och klass på ett personligt, lekfullt och nyfiket sätt, utan färdiga svar. Scenografin och kostymen består av allt material som har packats ned i källarförråd, skåp och under sängen – av saker som arbetsgruppen har burit med sig i åratal, i tanken att “jag kanske behöver detta senare”.

Text, regi, dramaturgi Anna Kankila och Ronja Louhivuori

På scenen Anna Kankila, Ronja Louhivuori och Ville Väisänen

Ljuddesign Ville Väisänen
Ljusdesign Perttu Sinervo
Ljustekniker Katinka Ebbe

Produktion Teatteri Telakka, arbetsgruppen
Foto Iida-Liina Linnea
Video Anna Kankila, Ronja Louhivuori, Ville Väisänen

Längd 1 timmar 30 minuter

Språk Finska

Åldersrekommendation 12 år
Innehållsvarning starkt ljus och ljud, teaterrök och nakenhet

Biljetter betala enligt egen förmåga 25 / 20 / 15 / 10 / 5 €

Kalender