Heikki Ruokangas & Simo Laihonen (Helsinki Jazz)

17.05-17.05

Heikki Ruokangas & Simo Laihonen (Helsinki Jazz)

KLUBB: Heikki Ruokangas & Simo Laihonen (Helsinki Jazz)

Heikki Ruokangas är en improviserande gitarrist från Uleåborg. Han är lika hemmastadd i atonal frimusik och jazz som i det melodiska berättandet av folkvisor och populära stilar. I skärningspunkten mellan dessa fungerar Ruokangas som bäst. Hösten 2023 släpptes hans senaste sologitarralbum ‘Karu’ på det berömda amerikanska skivbolaget 577 Records. Han har samarbetat med bl.a. gitarristkollegorna Noël Akchoté, Killick Hinds och Alex Jonsson och multiinstrumentalisten Landon George.

Ruokangas och Laihonen har gjort musik tillsammans sedan 2020 och släppt en EP och tre singlar. De förenas genom att sammanföra musikens universella melodiöshet och stundens ovana. I duons till stor del improviserade musik kan du höra ekon av folkmusik, västerländska konstmusikstilar och förstås jazz. Du kan höra duons låt Rainy day’s promise här (länk till Bandcamp).

“Det fantastiska är att även om tolkningen egentligen inte besväras av konventioner, så faller den inte heller in i det speciella för det speciellas skull”.

Jussi Niemi om singeln Suvivirsi/Den blomstertid nu kommer

Elgitarr Heikki Ruokangas
Trummor och slagverk Simo Laihonen

Biljetter 15 / 12 / 10 €

Bilder Katri Hänninen (Heikki Ruokangas), Johanna Hjorth (Simo Laihonen)

Konserten ordnas i samarbete med Helsinki Jazz (länk till hemsida) och understöds av Helsingfors stad, Svenska Kulturfonden, Musiikki Suomi LIVE och Centret för konstfrämjande (Taike).

Kalender