Essi Rossi är Viirus nya konstnärliga ledare

Viirus har valt regissören och dramaturgen Essi Rossi (hen) till sin nya konstnärliga ledare. Rossi tar över tjänsten efter Jussi Sorjanen, som fungerat som konstnärlig ledare sedan 2018 och teaterchef sedan 2021. I och med Sorjanens övergång till Esbo Teater (&) övergår Viirus till en tvåledarmodell och Martin Bahne tillträder som administrativ- och ekonomiledare för Viirus.

Essi Rossi är magister från konsthögskolans utbildningsprogram för regi 2011 och har sedan dess arbetat aktivt på teater- och scenkonstfältet runt om i Finland och i utlandet. Till hennes senaste regier hör Klockriketeaterns En kort episod i svampcivilisationens universella historia på Esbo teater (2023) och performansen Camping på Todellisuuden tutkimuskeskus (2023).

– Jag är otroligt tacksam och kanske lite förskräckt över förtroendet och den här möjligheten, Viirus är utan tvekan en av Finlands mest betydelsefulla teatrar, säger Rossi. –Jag anser att man på Viirus vilt och fördomsfritt vågar söka efter och föra fram den fulla potential som scenkonsten har och att man tror på konstens egenvärde, tillägger hen.

Oskar Pöysti, skådespelare och tillförordnad konstnärlig ledare på Viirus kommenterar valet av Rossi som spännande och inspirerande och att hen i rollen som husregissör och konstnärlig ledare för med sig både bredd och djup till Viirus.

– Under rekryteringsprocessen imponerades vi av Essis naturliga, inlyssnande ledarskapsförmåga och genomgående intresse för sanning, säger Pöysti. – Vi tror att hen har både intentionen och förmågan att nå fram till något som kan kännas kittlande, relevant och meningsfullt för vår publik att samlas kring, i en samtid och framtid som utmanar oss alla konstant, tillägger han.

Martin Bahne som tillträder positionen som administrations- och ekonomiledare har verkat som skådespelare på Viirus sedan 2017. Utöver sin konstnärliga utbildning är Bahne ekonomiemagister från Åbo Akademi och har en bred erfarenhet av liknande arbetsuppgifter.