På kommande våren 2023: privilegier och klass behandlas i Solkungens spegelsal, boxningsringen och en bunker

Människor i barockkläder och stora peruker ligger på en bädd av röd sammet

Repertoaren för våren 2023 är här!

Versailles spelperiod fortsätter in på våren 2023, Familjen Bra får en välförtjänt andra chans och ROCKY! slår till igen – nu på finska.

Versailles av Sinna Virtanen och Jussi Sorjanen fortsätter spela efter att ha sålt slut under hösten 2022. Föreställningen speglar lekfullt arbetsgruppens egna samhälleliga smärtpunkter i det skoningslösa sociala spelet vid Ludvig XIV:s hov i början av 1700-talet.

Familjen Bra sattes upp på Viirus mitt under pandemin. Idag, även om vi lagt nedstängningar och isolering bakom oss, känns föreställningen om en familj som flyr från en värld som förstörts ner i en bunker mer aktuell än tidigare. Familjen Bra skärskådar kritiskt den högre medelklassens värdegrund genom att granska den i den minsta samhälleliga enheten – familjen.

Martin Bahnes hyllade monologföreställning om högerpopulismens frammarsch gör en comeback – nu på finska. ROCKY! Luuserin paluu för fram nya och angelägna synvinklar till den samhälleliga debatten om maktförhållanden i Norden, inte minst med höstens riksdagsval i Sverige och det stundande valet i Finland i åtanken.

Viirus har två föreställningar på turné under 2023. Oskar Pöysti tar igen över rollen som Hans Roslings levande minne i soloföreställningen War and Piss with the Loving Memory of Hans Rosling. Föreställningen stimulerar till kritiskt tänkande på ett inspirerande och roligt sätt.

Whizz, whirr, bang, clang! är Meri Anna Hulkkonens och Thomas Kasebachers nyskrivna barnföreställning som baserar sig på Sylvia Plaths fyndiga och fantasifulla historier. Föreställningen tar publiken med på en resa genom fantasi, sinnesupplevelser och gemenskap – en resa mellan verkligheter som lekfullt behandlar empati och hur vi uppfattar vår omgivning.

GUEST-våren inleds med Anssi Niemis fräcka soloföreställning Straight Acting som behandlar internaliserad homofobi och hur det är att uppfylla bilden av en övertygande manlig skådespelare. Föreställningen utforskar trovärdighet, spänningen mellan scen och sexualitet, samt förhållandet mellan identitet och roll.

I maj återvänder gruppen 4 Floors of Whores till Viirus – nu i Stora Salen tillsammans med Anders Carlsson och föreställningen Enfant Terrible. Föreställningen är en samtida association från pjäsen “Victor, eller när barnen tar makten” (1928) av den franske surrealistiska dramatikern Roger Vitrac.

Teater Mestola tar över Studion i slutet av maj med Fabian Siléns föreställning Äckel. Föreställningen är en existentiell djupdykning i ett posthumant samhälle där allting finns, registreras och känns men inget är begripligt. Den behandlar okonstlat människans förmåga att hantera meningslösheten med en gnutta självironi och tro på skönhet.

Våren avslutas med en internationell gäst. Gruppen KVADRIFRONS från Lettland gästar Viirus med föreställningen The Sleeper Awakes som spelar inom ramen för teaterfestivalen Baltic Take Over. Föreställningen är en skräckhistoria om det oändliga livet av en hjärnlös zombie i en post-apokalyptisk värld.

Efter ett lyckat försök under hösten säljer vi igen säsongskort för för våren till priset 75 €. Ett säsongskort ger dig fritt inträde till alla föreställningar (gäller också GUEST, men inte KLUBB och evenemang), så många gånger du vill (så länge det finns plats). 

Med säsongskortet vill Viirus göra teater mer ekonomiskt tillgängligt. Viirus vill sänka tröskeln för publiken att komma på teater oftare utan oskälig ekonomisk risk, men också utmana dem att se föreställningar som annars kanske skulle gå förbi.

Säsongskort för våren 2023 går att köpa här.