Jakob Öhrman regisserar Monika Fagerholms Vem dödade bambi? på Viirus hösten 2023

Jakob Öhrmans uppsättning av Vem dödade bambi? (länk till föreställningens hemsida) utspelar sig 20 år efter händelserna i Monika Fagerholms prisade roman. Vad händer när två av gärningsmännen bestämmer sig att göra en film på det brutala dådet som skakade den idylliska villastaden? Är brottet faktiskt glömt och förlåtet?

Föreställningen blottar på ett ärligt sätt hur hierarkier och privilegier styr samhället och att dessa, precis som förmögenhet, också går i arv. Förutom Viirus ensemble kommer några ungdomar som väljs via en öppen casting att stå på scenen.

Jakob Öhrman är en av Finlands mest originella och egensinniga regissörer och vi har nöjet att jobba med honom igen under hösten 2023. På Viirus sågs han senast skaka om Shakespeare i föreställningen Hamlet All Inclusive där den bortglömda sidokaraktären Fortinbras fick stå i rampljuset. Hösten 2022 tog Öhrman Anton Tjechovs Tre systrar och slog samman pjäsen med Ridley Scotts scifi-klassiker Alien i föreställningen Kolme sisarta viides näytösTampereen työväenteatteri.

Nu vänder Öhrman dock blicken bort från klassikerna och mot den moderna finlandssvenska litteraturens stornamn Monika Fagerholm. Hennes roman Vem dödade bambi? behandlar privilegier på ett sällsamt ärligt och oförblommerat sätt och belönades med Nordiska rådets litteraturpris år 2020.

I romanens centrum står en välbärgad villastad och dess invånare. Stadens idyll skakas om av en gruppvåldtäkt som ett gäng killar gör sig skyldiga till. Händelserna tystas ner enligt bästa förmåga – man vill ju inte skada fasaden av lycka och välmående i det lilla samhället. Och gärningsmännen var ju trots allt goda killar från goda familjer.

I Jakob Öhrmans tolkning ligger det brutala brottet, rättegången och skandalerna långt i det förflutna. Allt är förlåtet och glömt sedan länge, eller bara undertryckt? Två av gärningsmännen tänker nu, tjugo år senare, sätta upp en film om händelserna. Föreställningen Vem dödade bambi? utspelar sig på inspelningsplatsen av den här filmen. Här vaknar det slumrande monstret till liv.

–När man sätter upp en populär roman finns det en risk för att fastna i ett träsk, man vågar inte göra några konstnärliga val, man försöker in i det sista vara romanen trogen, berättar Öhrman om utmaningarna med att göra en teateruppsättning av en roman. –Följden kan bli en föreställning där man som publik frågar sig varför den ens sattes upp, när boken var så mycket bättre.

Monika Fagerholms roman behandlar ungdomars liv och också på Viirus kommer ungdomarna att stå i fokus. Några ungdomar som väljs via en öppen casting kommer att stå på scenen tillsammans med Viirus ensemble.

–Det här är en viktig grej för mig eftersom jag själv byggt upp min karriär från amatörverksamhet, berättar Jakob Öhrman. –Jag vill ge ungdomarna en chans att ta del av professionell teaterverksamhet och från den första stunden känna sig trygga och få de redskap och verktyg som behövs för att stå på en teaterscen, fortsätter han.

Vem dödade Bambi? är en fortsättning på Viirus satsning på verk som behandlar privilegier. Utgångsläget har varit en självrannsakan av vår position i samhället som teater och som människor. 

Vem dödade bambi? behandlar hur arv definierar oss och hur nedärvda privilegier står som grund för hierarkier i samhället.

–I romanen figurerar huvudpersonernas föräldrar. De köper tystnaden, de använder sina pengar för att styra ungdomarnas liv. De lyckas sopa allting under mattan. Dessa ungdomar är uppvuxna med pengar och skyddade av deras bakgrund, berättar Jakob Öhrman om tematiken. –De är förmögna och deras position kan inte rubbas. Pengarna går i arv, men också våldet, ångesten, rädslan, alkoholismen, misogynin. Allt det här lämnar djupa sår.

Vem dödade bambi? har premiär på Viirus den 6.10.2023 och är en samproduktion med Nya Rampen.