Mikko Iivanainen (Helsinki Jazz, solo)

14.04-14.04

Mikko Iivanainen (Helsinki Jazz, solo)

Konserten hyllar gitarristen/kompositören Mikko Iivanainens nya soloalbum Lullaby For Lost Souls, vars kompositioner artisten spelar på både akustisk och elektrisk gitarr. Iivanainen använder också en lägre barytongitarr och en looper i vissa elektroniska låtar.

Det nya albumet spelades in i oktober 2022 helt och hållet på en dag. Nästan alla låtarna är första tag.

– Jag ville ha ett så fräscht, ärligt och levande resultat som möjligt. Jyri Sariola från Mimix Studio valdes som ljudtekniker, han skapade fantastiska ljud för både akustisk och elektrisk gitarr, beskriver Iivanainen inspelningsprocessen.

– Musik har en riktigt stor och varierad betydelse för mig. Tröst är en sak jag får som både lyssnare och artist. Jag känner något slags ansvar att producera musik där detta element skulle vara närvarande. Tanken att vi inte är ensamma i detta universum oavsett hur rörig världen runt omkring oss är. Om jag kan få till ens en liten rörelse hos en av lyssnarna, då känner jag att jag har lyckats, fortsätter han.

Mikko Iivanainen är en mångsidig gitarrtist känd från många ensembler, som nyligen samarbetat med bl.a. Med Johanna Iivanainen, Maria Kalaniemi, Timo Alakotila, Edu Kettunen och Mika Kuokkanen.

Projektet som soloartist startade 2019 och karakteriseras av ett jämställt förhållande mellan att spela gitarr och att komponera. De är som två sidor av ett mynt som stärker varandra. Iivanainen har tidigare släppt två soloalbum: det proge riktad ensemblealbumet ‘Last Room’ (2014) och sologitarralbumet ‘A River Runs Through It’ (2020).

Biljetter 15 / 12 / 10 / 24 €

Kalender