Så sant! – en snabbkurs i viralt självförsvar

Viirus livfulla och roliga ‘snabbkurs i viralt självförsvar’ utnyttjar på ett utmärkt sätt teaterns undervisningspotential.. Att redan i lågstadiet få njuta av samhälleligt relevant scenkonst på denna nivå är ett privilegium.
HBL 2.3.2019

Så sant! i Vega dag

Så sant! i TV-nytt (21:42 min in i programmet)

Föreställningens trailer på Vimeo

Grafik: Otto Donner

Turnépjäsen Så sant! – en snabbkurs i viralt självförsvar fick urpremiär på Viirus 1.3.2019. Föreställningen avslutar sin skolturné i oktober och november 2019. 

Så sant! är en mångmedial klassrumsföreställning som får eleverna att tänka till kring media och nyheter. Målgruppen är årskurserna 4-7 och produktionen är specifikt anpassad för att sättas upp i klassrum. Föreställningen spelas på svenska.

Så sant! ger genom teaterns upplevelseformat insyn i hur nyheter och offentliga budskap produceras och sprids, samt i vilket syfte de skapas. Skådespelarna blandar friskt fiktion med format som eleverna känner till från medievärlden och internet. Upplägget är humoristiskt och interaktivt. Eleverna försätts i situationer där de själva får avgöra vad som är sant på riktigt och vad som är nyheter baserat på känsla. Vad är till exempel skillnaden mellan åsikt och fakta? Hur fungerar smygreklam? Vad kan man lära sig av youtubers? Hur fungerar ett klickbete och vad behöver du själv tänka på när du publicerar på nätet?

Så sant! är skriven av skådespelaren och journalisten Elisa Makarevitch. Makarevitch fungerar även som regissör och skådespelare och intar klassrummen tillsammans med skådespelarkollegan Ole Øwre.

Manus, regi Elisa Makarevitch
Skådespelare Elisa Makarevitch och Ole Øwre
Mask, kostym, rekvisita Annika Saloranta
Grafik Lars Högström
Manuskonsult Christoffer Strandberg
Tekniskt ansvarig Atte Pukero
Videoplanerare Herman Karlsson
Producent Veronica Aspelin

Föreställningens längd 60 minuter

Bokningar riktas till Robin Reuter: [email protected]

Så sant!_beställarinfo

PRESSBILDER

Så sant! – en snabbkurs i viralt självförsvar
På bilden: Ole Øwre och Elisa Makarevitch
Foto: Annika Saloranta

Så sant! – en snabbkurs i viralt självförsvar
På bilden: Ole Øwre ja Elisa Makarevitch
Foto: Annika Saloranta

Så sant! – en snabbkurs i viralt självförsvar
På bilden: Ole Øwre och Elisa Makarevitch som youtubers, “Ricke och Hanna”
Foto: Herman Karlsson