REXIT

Bild: REXIT

REXIT – Projekt REKO tar slut!

Under den fyra dagar långa teaterfestivalen REXIT lyfts sju pinfärska finlandssvenska dramer upp. Festivalen ordnas på Viirus i Helsingfors 9–12.5.2019, som en del av teaterns gästspelsprogram, Viirus GUEST.

Festivalen är unik på flera sätt. Genom evenemanget avslutas Kulturfondens treåriga strategiska projekt REKO – för ny dramatik på svenska i Finland och tillställningen bygger på ett samarbete mellan Rexitfestivalen, Teater Mars, Kompani Nord samt Utbildningen för scenkonst vid YH Novia. De medverkande aktörerna uppgår till totalt cirka 60 personer, bestående av manusförfattare, regissörer, scenografer, en kompositör, ljus- och ljuddesigners samt ett fyrtiotal skådespelare.

Under de fyra dagarna framförs pjäser av dramatikerna Johan Fagerudd, Maria Kallio, Mikael Sjövall, Jolin Slotte, Karin Tötterman, Andreas Westerberg och Robert Åsbacka. Regissörerna innefattar Gabriele Alisch, Arn-Henrik Blomqvist, Marielle Eklund-Vasama, Joakim GrothAnne Nimell, Oskar Silén samt Andreas Westerberg. Scenografer är Mimmi Resmanoch Lasse Idman. Kompositör för en av produktionerna är svenska Leif Jordansson.

Medverkande skådespelare i festivalen är Thomas BacklundAnja Bargum, Wilhelm EnckellWilhelm Grotenfelt, Emil Grudemo El HayekJon Henriksen, Paul Holländer, Edith HolmströmNiklas HäggblomAlexandra Häggman, Gogo Idman, Jussi Järvinen, Milla Kangas, Samuel KarlssonJulia Korander, Sue Lemström, Ole Øwre, Nicke LignellLinda MattssonÅsa Nybo, Jonna Nyman, Marika ParkkomäkiKira-Emmi Pohtokari, Matti Raita, Johanna af Schultén, Marc SvahnströmJan-Christian Söderholm, Martin Åkesson samt studerande vid årskurs två på utbildningen för scenkonst vid YH Novia; Victoria Drugg, Julia Hellén, Domnike Himonas, Isak Järnmark, Viktoria Kasprik, Teemu Kippola, Luisa Marschewski, Rosanna NybergHenrik Olsson och Vincent Saares.

De sju nyskrivna pjäserna visas två gånger var under perioden 9-12 maj och genom ett festivalpass har publiken möjlighet att ta del av samtliga föreställningar. Publiken har också möjlighet att köpa lördags- eller söndagsbiljetter, alternativt inträde till enskilda föreställningar.

Information och biljetter www.lippu.fi /+358 (0)9 440 224 / [email protected]

Språk Svenska
Längd 80-120 min
Biljetter 15 € / Heldagsbiljett 40 € / Festivalpass 70 € 

Mera information om projekt Reko (2014-2017) här.
Pressmeddelande om evenemanget här
HBL:s artikel om evenemanget här
Vasabladets artikel om evenemanget här.

FÖRESTÄLLNINGAR

LEVANDE OCH DÖDA

Far, son, mor, bror. Men hur hänger allt ihop? En familj någonstans i Österbotten ägnar sig åt skogsnäring. Spåren löper från krigstid till nutid, från vårdhem till BB. Levande och döda är en berättelse om kärlek och skogsbruk och spåren vi lämnar.   

Föreställningen framförs 9.5 kl. 20:00 och 11.5 kl. 12:00.

Författare Robert Åsbacka
Regissör Oskar Silén
Scenografer Lasse Idman, Mimmi Resman
Dramaturg Per Ehrström 
Ljudplanering Amanda Blomqvist
Ljusplanering Kristian Palmu
På scenen Thomas Backlund, Jussi Järvinen, Julia Korander, Nicke Lignell, Johanna af Schultén, Marc Svahnström, Kira-Emmi Pohtokari

**

ALLENA SALIGGÖRANDE

Allena saliggörande – fragment av en familj är en pjäs om ensamhet och rädslan för att bli ensam och övergiven. Händelserna utspelar sig i ett kök, i hytten till en långtradare, på en ändlös landsväg och i lekens värld. Icke Picke Pö, vi ska alla dö. 

Föreställningen framförs 9.5 kl. 18:00 och 11.5 kl. 16:00

Författare Jolin Slotte
Regissör Anne Nimell
Scenografer Lasse Idman, Mimmi Resman
Ljudplanering Amanda Blomqvist
Ljusplanering Kristian Palmu
Föreställningsdramaturg Henriikka Himma
På scenen Anja Bargum, Wilhelm Grotenfelt, Milla Kangas och Matti Raita

**

AYN

Ayn är en mörk komedi, en science fiction i kontorsmiljö, där ekonomiseringen av samhället trängt undan de flesta andra mänskliga värderingar. Företaget Fountainhed tänker styra in en asteroid på omloppsbana kring jorden för att kunna utvinna värdefulla grundämnen. Till sin hjälp har företaget i misstag anställt Vasabon Pontus Torvalds, i tron att han är datageniet Linus Torvalds.

Pjäsen undersöker de problem som vi, de individualiserade, konkurrensutsatta och marknadsdrivna, ställs inför i en tid där till och med ett överhängande klimathot reduceras till en parameter i en ekonomisk lönsamhetsanalys.

Föreställningen framförs 10.5 kl. 20:00 och 12.5 kl. 12:00.

Författare och regissör Andreas Westerberg
Scenografer Lasse Idman, Mimmi Resman
Ljudplanering Amanda Blomqvist
Ljusplanering Kristian Palmu
På scenen Thomas Backlund, Gogo Idman, Jussi Järvinen, Samuel Karlsson, Ole Øwre, Linda Mattsson, Kira-Emmi Pohtokari, Marc Svahnström

**

SVEK I AIBOLAND

Nuckö, nordvästra Estland 1948. Den sovjetiska ockupationsmakten påtvingar en kollektivisering av jordbruket på den estländska svenskbygden. Politruker gästar byarna för att sondera terrängen och hitta bundsförvanter. Rädslan vilar som en våt, mörk filt över en landsbygd som till stora delar har avfolkats under andra världskriget. Det gäller att välja sida och lägga sina kort rätt för att inte råka illa ut.

Pjäsen Svek i Aiboland är en spionhistoria som handlar om vänskap, makt och förtryck. Vi får följa med det lilla livet på landsbygden i Sovjetestland som blir indraget i det kalla krigets förvecklingar. Pjäsen visar hur vänskapen sätts på prov i ett totalitärt system där principer och valfrihet smulas sönder till pragmatiska beslut som leder huvudpersonerna vilse. Svek är inte alltid ett medvetet val. Hur känner man igen samvetets röst ifall omständigheterna är svekfulla?

Föreställningen framförs 10.5 kl. 18:00 och 12.5 kl. 14:30

Författare Mikael Sjövall
Regissör Arn-Henrik Blomqvist
Scenografer Lasse Idman och Mimmi Resman
Ljudplanering Amanda Blomqvist
Ljusplanering Kristian Palmu
Kompositör Leif Jordansson
På scenen Jon Henriksen, Edith Holmström och Martin Åkesson

**

NÅGOT MAN KUNDE HA GJORT

En gammal människa blickar bakåt i livet och ser med smärtsam tydlighet de vägval som format hennes liv.
En inte fullt lika gammal människa tar Gud till hjälp för att slippa blicka bakåt.
En utomstående blir indragen och försöker orientera sig i kaoset med hjälp av ett öppet sinne och vänlighet. 

Något man kunde ha gjort är en pjäs om att välja – och om att leva med konsekvenserna av de val man gjort. 

Föreställningen framförs 11.5 kl. 14:30 och 12.5 kl. 20:00.

Författare Karin Tötterman
Regissör Marielle Eklund-Vasama
Scenografi Marielle Eklund-Vasama, Jere Kolehmainen
Ljusplanering Jere Kolehmainen
Ljudplanering  Jere Kolehmainen och Amanda Blomqvist
På scenen Jonna Nyman, Emil Grudemo El Hayek, Sue Lemström och Jan-Christian Söderholm

**

LENA GRANBERGS FALL

Medelålders kvinna faller fritt efter att mannen åkt fast för förskingring.

Föreställningen framförs 11.5 kl. 20:00 och 12.5 kl. 16:00

Författare Johan Fagerudd
Regissör Joakim Groth
På scenen Marika Parkkomäki, Niklas Häggblom, Wilhelm Enckell, Alexandra Häggman, Åsa Nybo och Paul Holländer

**

CIRKELTRÄNING

Vad är nu kärlek, egentligen. Och hur känns den? Om man mest blir trött och arg och ledsen – är det kärlek då? Är kärleken en god och helande kraft, eller är den ett pågående arbete som mest verkar gå ut på att göra samma slags rörelser igen och igen och igen och igen; som ett slags cirkelträning? Men till vems nytta?  

Föreställningen framförs 11.5 kl. 18:30 och 12.5 kl. 18:30.

Författare Maria Kallio
Regissör Gabriele Alisch
Scenografi arbetsgruppen
Dräkter arbetsgruppen
Ljusplanering arbetsgruppen
Ljudplanering arbetsgruppen
Ljus- och ljudteknik Jonatan Jansson
På scenen Årskurs två, Novia scenkonst; Victoria Drugg, Julia Hellén, Domnike Himonas, Isak Järnmark, Viktoria Kasprik (Erasmus stud. från Tyskland), Teemu Kippola, Luisa Marschewski (Erasmus stud. från Tyskland), Rosanna Nyberg, Henrik Olsson och Vincent Saares.