Repertoarbyte på Viirus som reaktion på coronaepidemin – Familjen Bra flyttar in i en bunker!

Teater Viirus har bestämt att byta ut höstens huvudproduktion som en reaktion på den rådande coronaepidemin. Istället för Lars Noréns Tyst musik spelas Joakim Pirinens Familjen Bra. Valet att byta produktion är rent konstnärligt och gjordes för att bättre anpassa produktionen till den rådande undantagstillståndet. 

Viirus konstnärliga ledare och regissör för föreställningen, Jussi Sorjanen, säger att epidemin skapat ett unikt läge att spela Familjen Bra:

– Det kändes inte rätt att spela en pjäs som behandlar sorgen efter ett barns död. Tyst musik är en text för tiden efter en kris, medan Familjen Bra i vår tolkning utspelar sig mitt i krisen. Berättelsen hjälper oss att behandla den förtvivlan och osäkerhet som råder i samhället just nu, på ett underhållande absurt sätt.

Familjen Bra är en pjäs som helt och hållet saknar utskrivna konflikter. Viirus uppsättning tar familjen till en underjordisk bunker dit de stängt in sig för att skydda sig mot en katastrof som slagit samhället. Att helt och hållet undvika konflikter i det begränsade utrymmet blir ett sätt att överleva för familjen.

Många känner säkert igen sig i situationen som familjen befinner sig i. Social distansering och avstängningen av samhället har förändrat vår vardag och gjort världen mindre. Det har känts som att bo i en bunker.

Viirus vill också förbereda sig på att epidemin inte möjliggör normala teaterbesök heller på hösten. Med olika tekniska lösningar ska stycket från början sättas upp så, att det möljigt att spela även om teatern är delvis eller helt stängd. Det kan till exempel handla om att strömma föreställningen.

Inga ändringar i arbetsgruppen görs och beslutet togs enhälligt av teatern tillsammans med de frilansande konstnärerna. Viirus skådespelare Oskar Pöysti tycker att det är fint att teatern kunde reagera så snabbt på de rådande omständigheterna:

– Vi försökte föreställa oss den föreställning vi ville se när vi igen får gå på teater. Familjen Bra instängda i en bunker är den föreställningen. Det lär bli både absurt, frustrerande och skrattretande. Precis som verkligheten, men bättre.

Familjen Bra regisseras av Viirus konstnärliga ledare Jussi Sorjanen och på scenen ses Maria Ahlroth, Martin Bahne, Oskar Pöysti och Jessica Raita. Janne Vasama står för scenografin, Sofia Palillo för ljus- och Ville Kabrell för ljuddesign.

Familjen Bra har premiär på teater Viirus 18 september 2020.