PROJEKT DOPAMIN

Dopamin är en signalsubstans som är direkt kopplad till lust, njutning och välmående. Den fyller också viktiga funktioner i förhållande till reglering av glädje, motivation och uppmärksamhet. Förhöjda dopaminnivåer hjälper en att vara målinriktad, ta beslut och att vara kreativ. Patriarkala samhällen, kulturer och religioner förtrycker på ett eller annat sätt och i olika grad all annan sexualitet och kroppslig frihet än den heterosexuella cismannens. En av följderna är låga dopaminhalter. Låga dopaminhalter leder i sin tur till bland annat beslutsångest, depression och stagnerad kreativitet. Patriarkatet florerar. Maktstrukturen är säkrad. Det är genialt!

Under 21 dagar hösten 2019 följde vi, scenkonstnär Lidia Bäck och bildkonstnär Anna-Sofia Nylund, ett specifikt dopaminhöjande schema. Perioden kulminerade i en lecture performance som hade premiär 18.12 på Viirus GUEST. I vår fortsätter projektet och nu vill vi dela med oss av vår erfarenhet och ge er en crash-course i hur man kan stabilisera sina dopaminnivåer. Genom att t.ex. måla, promenera och lyssna på musik kan vi tillsammans så ett frö för att krossa patriarkatet.

Eftersom Coronakrisen förhindrar oss från att ha fler föreställningar på Teater Viirus så kommer vi att arrangera en deltagande föreställning online via en streamingtjänst.

Projekt Dopamin Livstream:

Föreställningsdatum:

Torsdagen den 21.5 kl.18 OBS! “Insläpp” kl.17.45
Lördagen den 23.5 kl.12 OBS! “Insläpp” kl.11.45
Söndagen den 24.5 kl.12 OBS! “Insläpp” kl.11.45

Föreställningens längd: ca. 2 timmar.

Alla tre föreställningar hittar du genom att följa zoom-länken på utsatt tid:
https://us02web.zoom.us/j/9790159560?pwd=aXpKaGR6N09oRXcxMWo4YW5NVGRHUT09

Eller på zoom med dessa koder:

Meeting ID: 979 015 9560
Password: Dopamin

Meddela oss att du deltar genom att skicka en e-post till adressen [email protected]

Föreställningen är gratis.

Föreställningens innehåll och instruktioner för deltagande:

Projekt Dopamin framfördes på Teater Viirus i December 2019. Våren 2020 framförs den i online version. Kolla videorna “Varför” och “Vad” postade här på sidan.

Varje livestreamad föreställning har följande innehåll:

För att delta behöver du ha tillgång till nät antingen via en dator eller en telefon samt till material att använda när du utför din kreativa aktivitet. Så som ritblock, penna och papper eller dylikt (Mer information nere i listan under rubriken Kreativitet).

Förbered också med dopaminhöjande snacks som t.ex. banan, choklad, mandlar. (Googla gärna dopaminhöjande mat för att hitta ett snacks som passar dig.)

Observera att insläpp till föreställningen sker en kvart innan start. Det här är p.g.a. att alla skall kunna testa att tekniken fungerar och vara klara för en gemensam start.

Reservera ca två timmar. Bäst är det om du kan delta ostört, men eftersom situationen är som den är får du anpassa den till dina möjligheter. Sambos och familjemedlemmar kan också delta.

Varje livstreamad föreställning innehåller följande:

Introduktion
Fia och Lidia kommer att gå genom vad vi skall göra under våra två timmar tillsammans och hur det kommer att gå till.
Promenad i naturen
Vi lämnar våra telefoner eller datorer och går på en promenad tillsammans. Du får lämna din anslutning öppen om du vill. Under promenaden håller du själv koll på tiden. Om det är möjligt, välj en väg där du har tillgång till naturen. Efter promenaden träffas vi på Zoom igen.
Paus för reflektion och konstruktiv dialog
Tid för att ta av sig skorna etc. efter promenaden, samt för att dela upplevelsen i text via chatten eller i tal om en vill. Absolut inget måste att dela med sig. Lidia och Fia ger också instruktioner för kommande moment.
Musik
Du kommer att få en länk till musik som alla sedan kommer att lyssna på samtidigt.
Kreativitet
Du får välja vilken kreativ aktivitet du utför. Du kan t.ex. rita eller skriva. Eller om du har tillgång till målfärg eller t.ex. lera går det också bra. Vår ambition är att försöka komma in i ett kreativt flow eftersom det är dopaminhöjande. Slutresultatet har ingen betydelse, det är processen som är i fokus.
Avslutning/ Konstruktiv dialog
Du har möjlighet att dela med dig av din upplevelse i text via chatten eller i tal men det är absolut inget måste.

Har du frågor? Skriv till [email protected]

Arbetsgrupp Nameless
På scenen Anna-Sofia Nylund och Lidia Bäck
Föreställningsdramaturg Per Ehrström
Producent Elin Westerlund
Föreställningsspråk Svenska
Föreställningens längd 2 h

INFO OM NAMELESS
Arbetsgruppen Nameless, bestående av scenkonstnär Lidia Bäck och bildkonstnär Anna-Sofia Nylund grundades år 2014 inför den interaktiva internetperformancen Room Without Escape som behandlade teman som makt, sexualitet och den yttre blicken. Över 8000 personer såg internetperformancen som streamades i realtid på nätet år 2015. Projektet omformades till en konstutställning som ställdes ut på galleri Zebra i Karis år 2016 och gjordes också om till en föreställning för Hangö Teaterträff 2017.

Inför detta projekt har producenten Elin Westerlund också anslutit sig till arbetsgruppen och Per Ehrström har fungerat som föreställningsdramaturg.

Tack till våra finansiärer: Svenska Kulturfonden, Stiftelsen Tre Smeder, Föreningen Konstsamfundet, Garantiföreningen för Svenska Teatern rf.