Pressmeddelande 3.5.2013

Viirus sätter upp Korkea-ahos Gräset är mörkare på andra sidan

Viirus har fått rättigheterna till Kaj Korkea-ahos succéroman från 2012, ask Gräset är mörkare på andra sidan, diagnosis och kommer att sätta upp en pjäs med samma namn våren 2014. Boken dramatiseras av Christoffer Mellgren och Viirus konstnärliga ledare Maria Lundström står för regin. På scenen ser vi Maria Ahlroth, online Robert Enckell, Pelle Heikkilä, Viktor Idman, Robert Kock, Oskar Pöysti och Jessica Raita.

– Jag är mycket glad över den här möjligheten, säger Maria Lundström. Vi har hittat en finlandssvensk roman som lämpar sig utmärkt för Viirus och vår ensemble och som dessutom är skriven av en författare av vår generation.

Gräset är mörkare på andra sidan utspelar sig i Österbotten där de forna vännerna Simon, Benjamin, Christoffer och Loke möts igen efter många år på olika håll. Benjamins hustru, Lokes syster Sophie, dör tragiskt i en bilolycka och alla samlas till begravningen i hemtrakten. Sophies död blir upptakten till en rad mysterier; mörka hemligheter, begär, sexualitet, perversioner och hårresande våld uppdagas. Dessutom lever traktens invånare i rädsla för att möta det ondskefulla väsen som enligt folksägen rör sig i området, Raamt.

Premiär 14.2.2014 på Viirus. Biljetterna släpps 1 september 2013.

Mer information:
Matilda Sundström, administrativ ledare, 09-440225, [email protected]