Pressmeddelande 28.11.2016

PRESSMEDDELANDE 28.11.2016

Viirus turnerar med Monster och Kopparbergsvägen 2.0 våren 2017

Viirus satsar på två turnéföreställningar nästa vår: MONSTER, en nyskapad pjäs för lågstadier och Kopparbergsvägen 2.0 av Mathias Rosenlund med nypremiär i mars.

Föreställningen MONSTER är ett klassrumsspektakel som riktar till sig årskurserna 1-4. För regin står Akse Pettersson och skådespelare är Joonas Heikkinen, Edith Holmström och Oskar Pöysti. Skådespelarna kommer tillsammans med eleverna undersöka begreppet monster, hur de ser ut, om de är skrämmande och om man kan tämja dem. I grunden handlar föreställningen om hur man kan komma över sina rädslor för det okända. Föreställningen spelas i elevernas klassrum och turnerar i skolorna 14.2-13.4. MONSTER samproduceras med projektet UngDramatik som leds av Unga Teatern.

I mars har föreställningen Kopparbergsvägen 2.0 nypremiär och turnerar därefter hela våren. Pjäsen är baserad på Mathias Rosenlunds bok Kopparbergsvägen 20 och behandlar fattigdom i dagens Finland.  Vad är fattigdom i dag? Vem har rätt att kalla sig fattig? Linda Wallgren regisserar och på scenen står Maria Ahlroth, Viktor Idman och Jessica Raita. Kopparbergsvägen 2.0 hade urpremiär under Viirus dramatikfestival TEXTFEST 2015 inom ramen för Viirus satsning på ny dramatik och i samarbete med projektet REKO.

– Viirus har länge sökt ett verk och en form för att ta sig an de ekonomiska skillnaderna i samhället. Kopparbergsvägen är ypperlig för detta ändamål och ett av få vittnesmål om fattigdom på svenska i Finland.
Maria Lundström, Viirus konstnärliga ledare.

Milja Sarkolas pjäs Allt som sägs fortsätter på våren och är Viirus sista pjäs i utrymmena på Sjötullsgatan i Kronohagen innan flytten till Busholmen hösten 2017. “En av årets kulturupplevelser” tyckte Svenska Yles teaterkritiker Christel Pettersson. Pjäsen spelas 17 gånger på Viirus i vår och gästspelar på Åbo Svenska Teater 24-25.3.2017.

Turnéföreställningarna kan beställas från Viirus. För mer information kontakta:

Matilda von Weissenberg
Administrativ ledare
+358 50 9115 988
Matilda(at)viirus.fi

Ellen Ödahl
Marknadsförare och turnéproducent
+358 50 4440 344
ellen(at)viirus.fi