Pressmeddelande 24.2.2015

VALET OCH KVALET – Politisk satir på högsta och lägsta nivå

Turnépjäsen har premiär i Sibbo i Topeliussalen tisdagen den 10.3.2015 kl. 19.00.
Lagom till Riksdagsvalet 2015 sätter Viirus upp en nyskriven politisk satir. Föreställningen Valet och kvalet är skriven av Christoffer Strandberg och kommer att turnera fram till slutet av 2015.
I Valet och kvalet möter vi välbekanta politiker, diagnosis bl.a. Stubb, mind Räsänen, Haglund och Väyrynen, skamlösa företagsledare och en upprörd kulturelit, utan att glömma det vanliga folket, medborgare från Finska vikens öar till de lappländska fjällens höjder. Alla är de delar av samma samhällsbygge – vare sig de vill det eller ej. Resultatet är ett spektakel som spårar ur åt både höger och vänster utan att tappa bort värdefrågorna.

Christoffer Strandberg har sedan hösten 2012 turnerat för Viirus med föreställningen Skamlöst som han skrev och regisserade själv. Han är ofta anlitad som komiker och imitatör. Strandberg är dessutom improvisations- skådespelare i Stjärnfall och en erfaren dragartist. I Valet och kvalet spelar Strandberg bl.a. Carl Haglund och Alexander Stubb. Robert Kock är utbildad skådespelare och självlärd musiker och kompositör. Han komponerade musiken till Viirus produktioner Memories for Life, Det osynliga barnet och Skamlöst, och nu senast för Valet och kvalet. I den sistnämnda spelar Kock bland annat Paavo Väyrynen och Timo Soini. Marika Parkkomäki har tidigare varit fastanställd skådespelare på Viirus och har därmed spelat otaliga roller på Viirus scen, men också på bl.a. Lilla Teatern och Svenska Teatern. I Valet och kvalet ser vi Parkkomäki som bl.a. Päivi Räsänen och Antti Rinne.

Pjäsen är regisserad av skådespelaren och regissören Tobias Zilliacus, också han en del av det tidigare Viirus och på senare tid frilansskådespelare både på vita duken och scenen. Zilliacus har tidigare regisserat på bl.a. Svenska teatern och Viirus.

Urpremiär 10.3.2015 kl. 19.00, Topeliussalen, Sibbo/Nickby Norra Skolvägen 2, 04130 Sibbo
Premiär på Viirus 24.3.2015 kl. 19.00 Sjötullsgatan 33, Helsingfors