Pressmeddelande 11.2.2014

Är gräset mörkare eller grönare på teatern?

Maria Lundström, treat Kaj Korkea-Aho, cialis Christoffer Mellgren

Pressmeddelande 11.2.2014

Gräset är mörkare på andra sidan är ett relationsdrama med släng av psykologisk thriller, baserad på romanen med samma namn av Kaj Korkea-aho. Viirus storsatsning våren 2014 har premiär 14.2. Föreställningen handlar om att komma hem, om att möta sig själv, att återvända till sitt förflutna.

– Det här var inte en roman som jag trodde att skulle bli teater eftersom den har ett stort persongalleri och utspelar sig på många olika ställen, säger Kaj Korkea-aho. Men sen insåg jag att den ju är ett relationsdrama, att den handlar om relationer och konfrontationer, och sånt lämpar sig för scenen. Det är en mörk bok, på många sätt. Mörker passar bra på teater tycker jag, fortsätter Korkea-aho.

Regissör Maria Lundström berättar att Viirus valde att sätta upp just den här boken av tre orsaker: den passade Viirus ensemble, och den går i enlighet med Viirus uttalade linje om aktuella teman och nyskrivet material, men framför allt är det är en väldigt spännande berättelse.

– Kaj har en förmåga att lyfta fram smärtsamma ämnen och upplevelser i en tillgänglig, vardaglig ton, säger Lundström. Svåra teman men situationer med hög igenkänningsfaktor.

Christoffer Mellgren, som dramatiserat romanen till den pjäs vi får se på Viirus scen, säger att detta varit hans absolut svåraste arbete hittills. Att behålla känslan, temat och huvudkaraktärerna, men ändå våga ändra i intrigen för att få den att fungera på scenen – det var svårt. Men mycket roligt.

Efter premiären i Helsingfors flyttas hela föreställningen till Wasa Teater under vecka 8. Från 27 februari till 10 april spelas föreställningen igen på Viirus i Helsingfors.

Den 8 mars innan föreställningen ordnas en diskussion under rubriken? Från en generation till en annan där Mirjam Kalland, Kaj Korkea-aho och Pelle Heikkilä medverkar. Diskussionen leds av Eva Kela.

Pressbilder kan laddas ner från Viirus hemsida

Foto med Maria Lundström, Kaj Korkea-aho och Christoffer Mellgren av Christoffer Hilapieli

Mer information: Elin Westerlund 050-4440344