Pressmeddelande 10.2.2017

Viirus anställer två nya skådespelare och en programproducent

Iida Kuningas och Martin Bahne blir Viirus nya skådespelare från och med augusti 2017. De är båda med i höstens jubileumsföreställning Mästaren och Margarita. Under våren anställer Viirus dessutom en ny producent, Mirkka Maikola, som ska koordinera programmet i de nya utrymmena på Busholmen.

Både Kuningas och Bahne medverkar i Teater Mestolas nyskrivna pjäs Paradisdoktrinen, regi Fredrik Lundqvist (SVE), som under våren 2017 gästspelar på Viirus. Lördagen den 29 april har Paradisdoktrinen premiär (den sista premiären på Viirus nuvarande scen i Kronohagen).

Iida Kuningas (f. 1986) har tidigare medverkat i bl.a. Milja Sarkolas uppsättningar Jotain toista, Olipa kerran minä och I taket lyser stjärnorna samt i ett antal finska filmer (t.ex. Betoniyö). Hon var med i teater 90°:s Wunderkinder hösten 2016 och kan nu ses i Joakim Groths Retro på Lilla Teatern.

Martin Bahne (f. 1975) har medverkat i flera inhemska filmer, bl.a.  Framom främsta linjen, Där vi en gång gått, Raja 1918 och Tom of Finland. Bahne är medlem i de fria grupperna Projektori-ryhmä och Teater Mestola. Bahne var med i Viirus Textfest 2015 (Kycklingrättegången och Vinterkriget – here we go again). Han har huvudrollen i det stora Finland 100-projektet Okänd soldat i Harparskog 2017.

Iida Kuningas, skådespelare

Iida Kuningas, skådespelare

Martin Bahne, skådespelare

Martin Bahne, skådespelare

 

 

 

 

 

 

 

 

Mirkka Maikola, programproducent

Mirkka Maikola, programproducent

Mirkka Maikola (f.1979) har studerat kulturproduktion på Sibeliusakademin och varit marknadsföringschef på Von Krahl-teatern i Tallinn. Hon har också jobbat med Smeds Ensemble, teaterfestivalen Baltoscandal, Kärlek & Anarki-festivalen och andra filmfestivaler. Från och med februari 2017 fungerar hon som programproducent för det övriga programmet på Busholmen.

Viirus ensemble består från augusti av följande skådespelare: Maria Ahlroth, Martin Bahne, Iida Kuningas, Oskar Pöysti och Jessica Raita.

Mer information: Matilda von Weissenberg 050-9115988 matilda(at)viirus.fi

Bilder: https://www.viirus.fi/pressbilder-personalen/ (foto Kimmo Metsäranta)