Pressmeddelande 10.12.2014

Moralisk fars och politisk satir på Viirus i vår
 
Marius von Mayenburgs pjäs Perplex har finländsk urpremiär på Viirus i februari. Perplex är en absurd komedi om den västerländska människans moraliska förvirring. Senare på våren, sick då riksdagsvalet närmar sig, and har Christoffer Strandbergs nya pjäs premiär: Valet och kvalet – politisk satir på högsta och lägsta nivå. Valet och kvalet spelas på turné och på Viirus. Det osynliga barnet fortsätter att turnerar på våren, remedy denna gång även på finska.
 
PERPLEX
Perplex är ett modernt kammarspel om medelklassmänniskans längtan efter mening. Eva och Robert återvänder hem från semestern och träffar Judith och Sebastian i hemmet de trodde var deras eget. Snart står det klart att ingenting är som det ser ut och ingen tycks veta vad det hela egentligen handlar om. Är det en fest på övervarv innan den förestående undergången eller bara en absurd feberdröm? Och den torra krukväxten på soffbordet, kommer den alls att överleva kvällen?
 
Marius von Mayenburg (1972) är en av Tysklands ledande samtidsdramatiker. Han arbetar regelbundet som dramaturg och regissör på Schaubühne i Berlin alltsedan Thomas Ostermeier tog över teatern. von Mayenburg fick sitt genombrott med pjäsen Feuergesicht 1997. Han skrev Perplex 2010, och i år hade Perplex engelskspråkig premiär i Sydney. Perplex har spelats i Sverige (Tribunalen) och förstås i Tyskland, men aldrig i Finland.
Janne Pellinen (1975) regisserar Perplex på Viirus. Pellinen gjorde senast Loranga, Masarin och Dartanjang med Ensemble Bulleribock på Svenska Teatern. Nu skapar Pellinen och hans team Annina Nevantaus, Jani Orbinski och Lauri Lundahl Perplex tillsammans med fyra av Viirus skådespelare: Maria Ahlroth, Viktor Idman, Nina Palmgren och Oskar Pöysti.
 
Perplex premiär 12.2.2015
 
 
VALET OCH KVALET
Riksdagsvalet 2015 – vem vinner, vem försvinner och hur gick det sen? I Valet och kvalet möter vi både kända och okända makthavare. Här trängs välbekanta politiker, skamlösa företagsledare och en upprörd kulturelit med det vanliga folket, medborgare från Finska vikens öar till de lappländska fjällens höjder. Alla är de delar av samma samhällsbygge – vare sig de vill de eller ej.
 
Föreställningen Valet och kvalet förvandlar dagspolitiken till ett bländande musikaliskt spektakel som spårar ur åt både höger och vänster utan att tappa bort värdefrågorna.
Christoffer Strandberg (1989) skapade föreställningen Skamlöst 2013, och den har sedan dess spelats för närmare 6000 personer. Nu fortsätter han på Viirus som pjäsförfattare och senare skådespelare i samma pjäs.
 
Tobias Zilliacus (1971) kommer att regissera Valet och kvalet. Zilliacus är
skådespelare, men har också anlitats som regissör på bl.a. Svenska Teatern och Viirus. Till Viirus återvänder nu Zilliacus för att regissera Marika Parkkomäki, Christoffer Strandberg och Robert Kock. Robert Kock står också för musiken i föreställningen.
 
Valet och kvalet premiär 10.3.2015.
 
Mera information:
Ville Vuorelma
050 444 03 44 [email protected]