Om Viirus

VIIRUS – VERKLIGHETEN ÄR BÄST PÅ TEATER

Viirus dynamiska skådespelarensemble består av en ung generation konstnärer som utmanar både sig själva och publiken med starka teaterupplevelser. Viirus skapar högaktuell scenkonst och prioriterar nyskrivna texter som inte tidigare satts upp i Finland. Viirus är en samhällsförankrad teater som lever i nuet.

VIIRUS GENERATION 2

Från början av år 2011 ansvarar en ny generation teaterarbetare för Viirus verksamhet. Viirus generation 2 binder samman den konstnärliga fränhet och de demokratiska arbetsformer som utmärkt teatern under alla dessa år med nya metoder och en öppnare profil.
Viirus valdes till årets teater 2014.

HISTORIA

Viirus grundades år 1987 av skådespelarna Robert Enckell, Mats Långbacka, Johan Storgård och regissören Arn-Henrik Blomqvist. Målsättningen var att skapa energisk, fördomsfri teater som är à jour med sin tid, ja, att helt enkelt göra sådan teater som skådespelarna själva skulle vilja se.

Viirus har alltid varit ett dynamiskt och spännande alternativ till den traditionella institutionsteatern. Under de senaste 30 åren har institutionsteatrarnas roll och deras arbetsmetoder förändrats och nuförtiden existerar många professionella fria grupper parallellt med institutionsteatrarna. För många professionella grupper har Viirus fungerat som ett uppmuntrande exempel på att det är möjligt att arbeta som en professionell teatergrupp på svenska i Finland.

Sedan starten 1987 har Viirus producerat över 100 föreställningar och teatern har sysselsatt många skådespelare, regissörer, scenografer och författare. Många finländska professionella regissörer har regisserat en av sina första föreställningar på Viirus. Teatern har också fungerat som en kuvös och ett laboratorium för ny dramatik och genererat åtskilliga nya texter genom att ge författarna en möjlighet att arbeta med teatern.

Laboratorieverksamheten utvecklades även till en separat enhet år 2001, som fick namnet Labbet och som längre fram blev en självständig organisation. Viirus var också den scen som först introducerade stand-up-komedin i Finland. Viirus har även arbetat med samarbetsproduktioner både med andra professionella grupper och institutionsteatrar i Finland och utomlands. En stor del av föreställningarna har också turnerat i skolor och daghem och på olika evenemang runt om i Finland. Teatern har blivit inbjuden till många festivaler och nordiska teatrar samt internationella teaterfestivaler.

Viirus finns på Busholmen sedan augusti 2017.

I över 15 år hade Viirus förmånen av ett eget scenutrymme på Råholmen, men år 2007 ändrade Helsingfors stad stadsplanen för detta område, varpå teatern började söka efter nya utrymmen i centrum av Helsingfors. I samband med letandet efter ett permanent hem har teatern undersökt flera olika utrymmen och samarbetsformer. Efter en tid i Gasverkets gamla utrymmen i Södervik samarbetade teatern intensivt med Universum, Unga Teatern och Klockriketeatern spelåret 2009-2010. I augusti 2010 flyttade Viirus till Kronohagen och verkade där i 6 år. 

Hösten 2017 började en ny era i Viirus historia när teatern flyttade in till splitternya utrymmen på Busholmen. Med mer ändamålsenliga utrymmet tar teatern igen ett ordentligt kliv framåt då de tekniska möjligheterna förbättrades och även tillgängligheten i och med den stora publikfoajén.