Nella Turkki & Marje Hirvonen: FEST

Foto: FEST

FEST – ett dansverk och en fest för hemlandets utopi!

Nutidsdansverket FEST utforskar människans sårbarhet i förhållande till hemlandet. Danskonstnärerna Marje Hirvonen och Nella Turkki kombinerar i sin koreografi sin kroppsliga erfarenhet i förhållande till tradition och fosterland och i synnerhet vad som finns kvar då fäder inte längre pratar:

“Vi har samlats här idag för att fira mänsklighet och dess sårbarhet. För att fira vårt hemland, som inte tillhör någon. Som är en utopi, utan tid och plats. Ett hemland som är i ständig förändring – som inte är bundet till något.”  

I dagens värld där nationalismen frodas lyfter FEST fram öppenhet i relation till hemlandet, gemenskap och en smula nostalgisk romantik. Föreställningen kombinerar tillfälle och performans.

FEST hade urpremiär i Köln, Tyskland 2017 under den internationella festivalen Tanz.tausch och lockade då till mycket diskussion.

Efter föreställningen fortsätter kvällen med avslappnad samvaro och diskussion kring performansen. Överraskningsband utlovas!

Välkommen att skapa en fest tillsammans!

Föreställningen framförs på finska och engelska och evenemanget tar tillgänglighet i beaktande.

På Viirus 27.4.2019 kl. 20:00-23:00
Längd Totalt 3 h, föreställningen 50 min
Biljetter 20€ / 15€

Konstnärerna
Nella Turkki är en dans- och teaterkonstnär som har uppträtt och fungerat som regissör i flera internationella samarbeten. Nella har studerat nutidsdans på högskolenivå i Köln och Österrike samt dockteater i Åbo. Hirvonen avlade examen i danskonst från musik- och danshögskolan i Köln varefter hon började skapa sitt eget arbete huvudsakligen i Centraleuropa.

Turkki och Hirvonen inledde sitt samarbete i Köln och hittade snabbt en utgångpunkt: rötter i finskheten och frågor relaterade till hemlandet. Första FEST skapades i Köln och av föreställningen skapades en fest med överraskningsuppträdanden, livemusik och gemenskap som gjorde kvällen till den enda av sitt slag.