Miten naisten käy rauhanneuvotteluissa?

Information finns tyvärr bara på finska!

Lauantaina 3.10. 2020 klo 15.00-18.30 Viiruksen Galleriassa (Välimerenkatu 14).

Suora yhteys Kabuliin klo 16:

Mukana mm. rauhanneuvotteluihin osallistuva Fawzia Koofi, journalismin professori Jawida Ahmadi, Afghan Women Networkin Mahbooba Seraj, opiskelija Tahmina Akhundzada ja toimittaja Farida Nekzadia.

Suomalaisten naistoimittajien Learning Together -verkosto on kouluttanut kollegoitaan Afganistanissa yli kymmenen vuotta. Mukana mm. Katri Merikallio, Eeva Koskinen, Kirsi Mattila ja Susanna Särkkä.

TERVETULOA!  –  VAPAA PÄÄSY

Kvinna förklädd i blå burka

Naisten ääni kuuluviin Afganistanin rauhanneuvotteluissa

Lähes neljäkymmentä vuotta kestänyt sisällissota Afganistanissa hakee tietään päätökseen. Kabulin hallituksen ja Taleban-liikkeen välillä aloitettiin historialliset rauhanneuvottelut 16.9. Qatarin Dohassa. Suomi järjestää marraskuussa YK:n ja Afganistanin tukilupauskonferenssin Genevessä.

Miten käy afganistanilaisten naisten näissä historian suurissa käänteissä? Taleban-hallinnon aikana monilta tytöiltä loppui koulunkäynti eivätkä naiset saaneet käydä töissä. Miten varmistetaan, että naisten asemalla ei neuvotteluissa käydä kauppaa ja nykyisen perustuslain tunnustama tasa-arvo säilyy?

Moniääninen ja vapaa media on Afganistanissakin tärkeä tekijä demokratian ja tasa-arvoisen tulevaisuuden rakentamisessa.

– Ilman naisia kestävän rauhan rakentaminen on käytännössä mahdotonta, sanoo toimittaja Eeva Koskinen. Hän on yli kymmenen vuotta vetänyt suomalaisten naistoimittajien Learning Together -hanketta, jossa on koulutettu ja voimaannutettu afganistanilaisia naistoimittajia.

– Naisten äänen on kuuluttava ja näyttävä tiedostusvälineissä. Afganistanilaiset kollegamme työskentelevät erittäin vaikeissa olosuhteissa. Nyt heillä on todella tärkeä tehtävä rauhanneuvotteluiden ja mahdollisen rauhansopimuksen avaamisessa kansalaisille, Koskinen toteaa.

Lauantaina 3.10. 2020 klo 16.00 alkaen avataan Teatteri Viiruksen aulassa etäyhteys useiden afganistanilaisten vaikuttajanaisten kanssa.

Mukana keskustelussa ovat Dohassa parhaillaan rauhanneuvotteluihin yhtenä harvoista naisista osallistuva Fawzia Koofi, Kabulista  Afghan Women Networkin Mahbouba Seraj sekä Kabulin yliopiston dekaani Jawida Ahmadi. Etäyhteyksien päässä on myös afganistanilaisia naistoimittajia.

Tervetuloa osallistumaan ja seuraamaan videoyhteyttä la 3.10. klo 16 alkaen Viirusteatterin aulaan (Välimerenkatu 14, 00220 Helsinki).  Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Turkulainen TEHDAS teatteri tuo vierailuesityksenä helsinkiläiseen Viirukseen Afganistan 100 – the years of interdependence esityksen, joka käy läpi Afganistanin vaikeita oloja historian valokeilassa. Esitykseen myydään lippuja koronarajoitusten mukaisesti. Esitykset Viiruksessa ovat to 1.10, pe 2.10, la 3.10.

Lisätietoa myös Facebookista: https://www.facebook.com/events/337709874277676/