Mästaren och Margarita

“Mästaren och Margarita är ett visuellt och auditivt helhetskonstverk, en stark teaterupplevelse där skådespelarna gör ett intensivt arbete, både fysiskt och känslomässigt.” – HBL

“På Busholmen är uppsättningen nämligen alltigenom skådespelarnas teater.” -YLE

 

En storstadsfantasi om kärleken, djävulen och den fria viljan

En mystisk främling med svartgröna ögon dyker upp på gatorna i Moskva. Professor Woland och hans anhang av bisarra medhjälpare har kommit till stan bara för att upptäcka att människorna har skapat ett glädjelöst helvete på jorden.

Vi befinner oss i ett samhälle som kontrolleras av oförutsägbara maktutövare, där småborgarna skor sig på varandras olycka och en hemlig poliskår skrämmer slag på folk. Författare och kritiker säljer sina själar för medlöperi medan stadens tjänstemän försvinner spårlöst. Detta måste stoppas!

Pleased to meet you
Hope you guess my name
But what’s puzzling you
Is the nature of my game

Mick Jagger, Sympathy for the Devil 

Mästaren och Margarita är en storslagen uppgörelse med förljugenhet och feghet. Med en av världslitteraturens mest fängslande klassiker firar Viirus 30 år och inleder samtidigt en ny era på Busholmen. Skådespelare från Viirus olika tidsperioder inviger den nya teatersalen under ledning av den internationellt erkända regissören Egill Pálsson.  Ljudvärlden och musiken är komponerad av Ville Kabrell som tillsammans med skådespelarna spelar levande musik igenom hela föreställningen.

Av Michail Bulgakov 
Regi & dramatisering
 Egill Pálsson
Scenografi & kostymer Milja Salovaara
Kompositör & musiker Ville Kabrell
Ljusdesign Lauri Lundahl
Skådespelare
Maria Ahlroth, Martin Bahne, Robert Enckell,
Minna Haapkylä, Iida Kuningas, Oskar Pöysti, Tobias Zilliacus

Översättning Lars Erik Blomqvist

Läs alla recensioner här

JUBILEUMSÅRETS STORSATSNING – PREMIÄR 29.9.2017 BUSHOLMEN

Trailer
Jonatan Sundström
Drönarbilder
Robin Saurén/ED-IT Media
Musik
Ville Kabrell


   SKÅDESPELARE

MARIA AHLROTH

MARTIN BAHNE

ROBERT ENCKELL

MINNA HAAPKYLÄ

IIDA KUNINGAS  

OSKAR PÖYSTI 

TOBIAS ZILLIACUS 

 

 


 


EGILL PÁLSSON ANLÄNDER TILL BUSHOLMEN

– Det är ljuvligt att komma tillbaka till Viirus och Helsingfors!, utbrister regissören Egill Pálsson. Det är någonting jag verkligen ser fram emot, men också att Viirus flyttar ut till Busholmen. Det är ett otroligt spännande projekt och ett spännande rum att inviga.

Pálsson, till vardags professor i regi vid högskolan Ernst Busch i Berlin blir i höst Finlandsaktuell som regissör för Viirus 30-års jubileumsföreställning Mästaren och Margarita. Uppsättningen av Michail Bulgakovs klassiker blir också den första i Viirus splitternya utrymmen ute på Busholmen.

– Jag var på Viirus för tolv år sedan då vi satte upp Electronic City och jag har aldrig glömt det mötet, det sitter väldigt djupt i mig. Med Mästaren och Margarita vill jag på något sätt hedra Viirus, som ju har en stark profil, säger Pálsson. Viirus gör både modern dramatik och klassiker och har i huvudsak försökt använda sina verk för att ifrågasätta samhället. I Mästaren och Margarita finns det en stor fest som Satan håller, ett ’jubileum’ som han firar för att han lyckats sätta Jesus på korset. Jag tror att Viirus också har en demonisk effekt på sitt samhälle, ifrågasätter det och är lite oartig. Dom två jubileerna borde passa väldigt bra ihop!.

Mästaren och Margarita hör till de mest lästa ryska 1900-talsromanerna. I den dyker Satan själv upp i form av en utländsk professor vid namn Woland i 1930-talets Moskva. Woland och hans kumpaner vänder sedan uppochner på människornas förljugna och opportunistiska tillvaro. Pálsson står själv för dramatiseringen av verket som innehåller över hundra karaktärer.

– Det blir tufft, men det är inte första gången jag slåss med en klassiker, säger han. Vi kommer att leka med olika berättarformer. Dels öppnar vi den fjärde väggen och berättar historien för publiken, dels går vi in i de dramatiska situationerna. Det lyriska vill vi fånga med hjälp av musik som Ville Kabrell komponerar. Vi vill transcendera publiken in i ett universum som är parallellt med vårt och för att kunna göra det behöver vi en konstnär på den nivån som Ville är.

 

– Det lyriska vill vi fånga med hjälp av musik som Ville Kabrell komponerar. Vi vill transcendera publiken in i ett universum som är parallellt med vårt och för att kunna göra det behöver vi en konstnär på den nivån som Ville är.

Scenografiskt lär publiken bjudas på något rätt så häftigt. Tillsammans med scenografen Milja Salovaara vill Pálsson skapa ett gudsförgätet universum, en mänsklig katastrof skapad av människor.

– Ett betonghelvete rent ut sagt, flinar Pálsson.

– Du har en värld som bygger på illusion, en lögn. Bulgakov väljer att det inte är Jesus eller Gud som kommer in utan självaste Mefisto/djävulen, som blir chockad över det helvete på jorden som vi har byggt här. Han måste använda svart magi för att avslöja hyckleriet i de historier vi berättar oss själva. Vi måste helt enkelt få Satan till Helsingfors för att hjälpa oss förstå var vi är, säger Pálsson.

BILJETTER OCH BOKNING

FÖRESTÄLLNINGAR
OKTOBER
3.10 kl.19 I 4.10 kl.19 I 5.10 kl.19 I 7.10 kl.19 I 10.10 kl.19 
11.10 kl.19 I 12.10 kl.19 I 13.10 kl.19 I 24.10 kl.19 I 25.10 kl.19
26.10 kl.19 I 27.10 kl.19
NOVEMBER
20.11 kl.19 I 22.11 kl.19 I 23.11 kl.19
24.11 kl.19 28.11 kl.19 I 29.11 kl.19
Föreställningen den 30.11 är tyvärr inhiberad p.g.a. sjukdom

DECEMBER
1.12 kl.19 I 5.12 kl.19 I 7.12 kl.19 I 8.12 kl.19 I 9.12 kl.15

Föreställningen textas till finska och engelska. Läs mer om textningen här

Föreställningens längd: 3 timmar inklusive paus

BILJETTER
normalpris 30 € I  pensionär 24 € I studerande, arbetslös 16 € I
grupper (min. 10) 28 € I studeranden i grupp 15 €

Biljetter kan köpas direkt på lippu.fi eller reserveras per telefon
+358 (0)9 440 224 eller e-post [email protected]

Biljettkontoret
Viirus biljettkontor är öppet ons-tors kl.12-18 och fre kl.12-16 på Medelhavsgatan 14, Busholmen, Helsingfors. Välkommen!

MÖT MILJA SALOVAARA – SCENOGRAF OCH KOSTYMDESIGNER