Den Stora Elden

Den Stora Elden
Kuva: Jonatan Sundström

DEN STORA ELDEN 
ENSI-ILTA 14.9.2018

Esitys on ruotsinkielinen ja tekstitetty suomeksi ja englanniksi THEA
mobiilisovellukseen. Lisää tietoa tekstityksestä täältä.


VIDEOIDEN
 ja valojen myötä luodaan vaikuttavia zoomauksia ja puolitoistatuntinen esitys on ilman muuta vaikuttava panoraama nykypäivän tilanteesta, jossa ilmastonmuutos muuttaa myös tapaamme kertoa tarinoita… Jo se, että meidät viedään ihan oikeiden maailmanpoliittisten ongelmien äärelle, ansaitsee tulla noteeratuksi.

HS 15.9.2018

Det här är en föreställning jag önskar att alla skulle se. Både på grund av texten och temat och på grund av den nyskapande iscensättningen. Teater Viirus fortsätter att gå från succé till succé.
HBL 15.9.2018

Roland Schimmelpfennigin uunituore näytelmä Den Stora Elden sai ensi-iltansa Viiruksessa 14.9.2018. Edellinen Schimmelpfennigin Suomessa esitetty teos, Peggy Pickit ser Guds ansikte (Svenska Teatern), oli yleisö- ja arvostelumenestys. Den Stora Eldenin kantaesitys oli Mannheimin Staatstheaterissa tammikuussa 2017.

Den Stora Elden on hienosyinen moderni taru kahdesta kylästä ja sen asukkaista. Kylät erottaa toisistaan pieni joki. Joen toisella puolella kasvaa viinirypäleitä ja toisella rannalla laiduntavat härät, lehmät, hevoset ja lampaat. Tulee kesä, joka tuo mukanaan kuumuutta, kuivuutta, myrskyä ja sateita. Mutta vain toinen kylistä kärsii tulvista, sairauksista ja kuolemasta. ”Miten voi olla”, kylän opettaja kysyy, ”että tänä kesänä mikään ei jakaudu oikeudenmukaisesti?” Samalla kun toisella puolella jokea haudataan kuolleita, rakentaa mylläri toisella rannalla myllystään turistinähtävyyttä. Valtaisa tulipalo tuhoaa lopulta epäonnisen kylän ja eloonjääneet nousevat veneeseen ylittääkseen jo mereksi kasvaneen joen.

Den Stora Elden on terävää yhteiskunnallista kritiikkiä siitä, miten maailmamme toimii nykypäivänä. Jo 2000-luvun alkupuolelta lähtien Schimmelpfennig on tullut tunnetuksi teatterista, joka tutkii identiteettejä ja ihmissuhteita maailmantalouden ja ekologian näkökulmasta. Den Stora Elden -näytelmässä Schimmelpfennig maalaa vangitsevan abstraktin kuvan paikasta, jossa poikkeukselliset säätilojen vaihtelut johtavat yksittäisten ihmisten henkilökohtaiseen katastrofiin. Raamatun aiheita lainaavassa arkaaisessa tarinassa Schimmephennig kuvaa rikkaalla ja runollisella kielellään maailmaamme – sitä miten ystävistä tulee vihamiehiä, miten luonnonkatastrofit jakavat maailmamme rikkaisiin ja köyhiin ja miten epäoikeudenmukaisuutta syntyy ja miten se vaikuttaa ihmisten elämään.

Näytelmän ohjaa Viiruksen suurelle näyttämölle Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun ruotsinkielisen näyttelijäntyön professori ja ruotsalaisen Institutet-teatteriryhmän entinen johtaja Anders Carlsson. Näyttämöllä ovat Viiruksen ensemblen näyttelijät Maria Ahlroth, Martin Bahne, Iida Kuningas, Oskar Pöysti ja Jessica Raita.

Esityksessä käytetään innovatiivista kameratekniikkaa ja Viiruksen teatteritila on jaettu valkokankaalla, joka erottaa yleisön näyttelijöistä. Kamera kutsuu katsojan seuraamaan läheltä näyttämölle rakennettua, yksityiskohdiltaan kiehtovaa pienoismaailmaa ja sen omaperäisiä asukkaita. Miniatyyrimaailman visuaalisesta ja äänellisestä luomisesta vastaavat lavastaja
Janne Vasama, äänisuunnittelija Ville Kabrell sekä valosuunnittelija Lauri Lundahl. Videosuunnittelija on Jonatan Sundström.

Den Stora Elden on kirjallisena teoksena niin kutsuttu paraabeli, eli muodoltaan havainnollistavaa, tehostavaa ja vertailevaa näytelmäkirjallisuutta. Se on rinnastettavissa saksalaisen teatterintekijän Bertolt Brechtin (1898-1956) keskeisiin töihin. Brechtin tavoitteena oli käyttää teatteria paikkana jossa voi oppia ajattelemaan kriittisesti. Den Stora Elden on vertauskuva, metafora, jonka yleisö tulkitsee omalla tavallaan. Tulkinta voi johtaa keskusteluun, joka luo uusia merkityksiä ja poliittista relevanssia. Juuri siksi paraabeli on tehokas muoto esitykselle jonka tavoitteena on kannustaa katsojia kriittiseen ajatteluun”, Anders Carlsson sanoo.

Den Stora Elden on osa valtakunnallista Taidetestaajat-projektia, joka Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska Kulturfondenin tuella vie kolmen vuoden aikana kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset kokemaan ja arvioimaan taidetta.

Esitysoikeudet S. Fischer Verlag GmbH, Frankfurt am Main, Saksa; © 2016
Esitysoikeudet Agency North / Colombine Teaterförlag

Teksti Roland Schimmelpfennig
Ruotsinnos 
Ulf Peter Hallberg
Ohjaus
 Anders Carlsson
Näyttämöllä Maria Ahlroth, Martin Bahne, Iida Kuningas, Oskar Pöysti, Jessica Raita
Konsepti Maria Lundström
Lavastus ja puvustus Janne Vasama
Maski Riikka Virtanen, Eija Kuokkanen
Äänisuunnittelu Ville Kabrell
Valosuunnittelu Lauri Lundahl
Videosuunnittelu Jonatan Sundström
Kameratekniikka Colin Thaa, Jodie Sinclair

VIIMEISET ESITYKSET VIIRUKSESSA
12.1., 17.1., 19.1. (klo 14:00), 24.1., 25.1., 26.1. (klo 14:00), 30.1., 31.1., 1.2., 2.2. (klo 14:00)

Kaikki esitykset alkavat klo 19:00 jos ei muuta mainita. Kesto noin 1 h 35 min, ei väliaikaa.

LIPUT Peruslippu 30 € / Eläkeläinen 24 € / Opiskelijat ja työttömät 16 €

Liput myös Viiruksesta, [email protected] / 09 440 224.
Viiruksen lipputoimisto on avoinna keskiviikkoisin ja torstaisin klo 12-18 ja perjantaisin klo 12-16 osoitteessa Välimerenkatu 14, Jätkäsaari, Helsinki. Tervetuloa!

LEHDISTÖKUVAT (KLIKKAA!)

Lisätietoja:
Veronica Aspelin, markkinointipäällikkö
[email protected] / 050 444 0344