TEHDAS Teatteri: Afganistan 100 – the years of interdependence

Afganistan 100 – the years of interdependence är poetisk dokumentärteater, en visuell utforskning av en värld där gränser måste korsas. Föreställningen, skapad som ett samarbete mellan konstnärer och aktivister från Åbo, Helsingfors och Afghanistan, dyker ned i nyheter, sinnebilder och minnen från Afghanistan. Föreställningen närmar sig stora, politiskt ansedda teman med en personlig känsla, genom berättelse, objektteater och videokonst

Föreställningen undersöker vem som talar om Afghanistan och hur. Det fragmentariska manuskriptet är baserat på berättelser som hörts i personliga intervjuer och genom media under Afghanistans 100-ade jubileumsår. En aktör – dockteaterkonstnären Maiju Tainio – rör sig genom föreställningen i olika roller mot det slutliga klimaxet, vars innehåll är en överraskning för skådespelaren själv: I slutet av varje föreställning bjuder Tainio upp en expertgäst till scenen. Denne håller det slutliga talet om Afghanistan ur sitt personliga perspektiv.

Föreställningen är inspirerad av termen Afghanistanism, som kritiserar ett fokus på problem som finns på andra sidan världen när det samtidigt finns många lokala problem som borde lösas. Termen inkluderar uttalandet att man här i Finland inte borde vara intresserad av Afghanistan eftersom det inte har något att göra med våra egna liv. Är det så?

Manus Seija-Leena Salo & arbetsgruppen
Regi Seija-Leena Salo
Specialist & regissörens dialogist Shakiba Adil
På scenen Maiju Tainio + gäst
Scenografi Johanna Latvala
Videodesign Anna Knappe & Amir Jan
Ljusdesign Irene Lehtonen
Ljuddesign och komposition Henri Hyökyvirta
Tekniker Joele Solinas
Producent Sanna Soni
Grafiker Nina Huurrevaara
Fotografi Anna Knappe, Jussi Virkkumaa, Shakiba Adil

Språk finska, engelska och lite dari med textning till finska.
Längd ca 1 h 20 min
Biljetter 25 € / 17,5 €

Föreställningar på Viirus 1.-3.10. kl 19