Intervju: Jonna Järnefelt och Tiina Weckström

På bilden: Tiina Weckström och Jonna Järnefelt
Foto: Veronica Aspelin

Med drygt tio veckor kvar till premiär av Hamlet All Inclusive (14.2.2020) vill Viirus lyfta föreställningens gästande skådespelare Jonna Järnefelt och Tiina Weckström. Båda har mångårig erfarenhet av skådespelaryrket med otaliga roller på teaterscenen och i film- och tv-branschen.

– Min pappa var skådespelare, precis som min farmor och farfar. På så vis bekantade jag mig med teatervärlden redan som barn, genom roller i hörspel på radio och på bland annat Svenska Teatern, berättar Tiina.

Helsingforsbördiga Tiina tog skådespelarexamen vid Tammerfors universitet och en stor del av hennes tidiga karriär utspelade sig på Tampereen Työväen Teatteri. En scenupplevelse som gjorde stort avtryck på henne var rollen som Eliza i My fair lady (1986).

– Jag insåg hur mycket jag tycker om att arbeta med musikaler och genren har också följt med mig under hela min skådespelarbana.

Även Esbobördiga Jonna lyfter musikalernas inflytande över sin karriär. Hon nämner rollen som bipolär, sörjande moder i musikalen Next to Normal på Helsingfors stadsteater (2010), som en milstolpe i sitt konstnärskap. Jonna beskriver jobbet som tufft, där hennes roll krävde fullständig fokus och att hon blev ett med sin karaktär.

– Det här jobbet lärde mig hur mycket jag faktiskt klarar av. Min smärttröskel blev högre efter den här upplevelsen.

Jonna poängterar ändå att hon sällan blickar tillbaka på tidigare uppdrag, utan lever med den föreställning hon medverkar i just nu. För närvarande syns hon i Lilla Teaterns Äktenskapsgrejen (föreställningar till 31.12).

Trots att både Tiina och Jonna har mångårig erfarenhet ur film- och tv-branschen, enas de i att arbetet med en teaterproduktion ofta är mest givande.

– I film och tv har man som skådespelare väldigt lite kontroll över slutprodukten, i och med oändliga omtagningar och klipp. Inom teatern jobbar man ofta mera kollektivt, där varje skådespelare är med och formar helheten, förklarar Jonna.

Jonna har under sin mångåriga karriär också korsat väg med Viirus en gång tidigare, då hon medverkade i Lars Noréns föreställning Blod i regi av Maarit Ruikka (2001). Tiinas tidigare kontakt med teatern är lite färskare än så, om än i mindre skala.

– Jag agerade röst för en av rollerna i Pipsa Lonkas Toinen luonto våren 2019.

Också flera av Viirus skådespelare är bekanta för Jonna och Tiina sedan tidigare, medan föreställningen är deras första samarbete med regissören Jakob Öhrman.

– Jag ser framemot att jobba med honom och hela den här gruppen på Viirus. Jag förväntar mig en föreställning som är allt annat än traditionell, säger Jonna.

– För mig blir det en spännande utmaning att för första gången skådespela i en längre teaterföreställning på svenska, berättar Tiina.

Hamlet All Inclusive spelar 14.2-4.4.2019. Förutom Jonna och Tiina syns också Martin Bahne, Iida Kuningas, Oskar Pöysti och Jessica Raita på scenen. Lasse Idman ansvarar för scenografi, Ada Halonen för ljusdesign och Kristian Ekholm för ljuddesign. Produktionen gästas också av skådespelare från Studentteatern samt Viirus civiltjänstgörare Heikki Turppo.

Hamlet All Inclusive på Viirus webbplats.