Lehdistötiedote 21.11.2019

Lehdistötiedote 21.11.2019
Julkaisuvapaa heti

Jakob Öhrman ohjaa Hamlet All Inclusive-tuotannon Viirukseen keväällä 2020

Kahdeksan Berliinissä vietetyn vuoden jälkeen Nya Rampenin Jakob Öhrman palaa Helsinkiin ohjatakseen Viirukseen Shakespearen klassikkoon perustuvan Hamlet All Inclusive-esityksen. Ensi-ilta on 14. helmikuuta 2020.

– Tuntuu hyvältä olla takaisin Suomessa ja ohjata pitkän tauon jälkeen juuri Viirukseen. Olen iloinen siitä, että lähtökohtana on itselleni erittäin tärkeä teos, klassikoiden klassikko: Hamlet

Kuvassa: Jakob Öhrman
Kuva: Ernest Protasiewicz

Öhrman sanoo odottavansa innolla työskentelyä Viiruksen piinkovien näyttelijöiden kanssa. Hamlet All Inclusive-esityksessä nähdään ensemblesta Martin Bahne, Iida Kuningas, Oskar Pöysti ja Jessica Raita, sekä vierailijoina Jonna Järnefelt ja Tiina Weckström. Lavastuksesta vastaa Lasse Idman, valosuunnittelusta Ada Halonen ja äänisuunnittelusta Kristian Ekholm.

– Lisäksi näyttämöllä nähdään Viiruksen siviilipalvelusmies Heikki Turppo ja Studentteaternin näyttelijöitä, Öhrman kertoo.

Hamlet All Inclusive toteutetaan yhteistyönä vapaan kentän ryhmän Nya Rampenin kanssa. Ryhmän perustivat Öhrman, Elmer Bäck ja Rasmus Slätis vuonna 1999. Siitä lähtien Öhrman on tehnyt töitä pääosin oman ryhmän tuotannoissa. Myös lukuisat yhteistyöt ruotsalaisen ohjaaja ja taiteilija Markus Öhrnin kanssa ovat muovanneet hänen taiteilijuuttaan. Öhrman ja Öhrn ovat työskennelleet ympäri Eurooppaa ja heidän esityksensä on noteerattu useissa kansainvälisissä yhteyksissä.

William Shakespearen Hamletista on tehty tuhansia versioita ja tulkintoja. Viiruksen esityksen keskiössä on näytelmässä helposti unohduksiin jäävä Norjan prinssi Fortinbras. Hamlet All Inclusive-esityksessä Fortinbras on 30-vuotias nainen ja Norjan armeijan kenraali.

Kuva: Ernest Protasiewicz

Fortinbras jakaa omalla tavallaan Hamletin kohtalon. Molempien isät on murhattu, molempien setä on uusi kuningas. Molempien missio on kostaa isänsä murha. Yhtäläisyyksistään huolimatta heidän tapansa toimia ovat toistensa vastakohtia. Hamlet on ikuinen analyytikko ja huono päätöksentekijä. Fortinbras on tulisieluinen toimija, joka vasta jälkikäteen miettii tekojensa seurauksia. 

– Minua on aina kiehtonut Fortinbrasin hahmo ja se miten paljon hänen kohtalonsa muistuttaa Hamletin kohtaloa. Tässä esityksessä valotamme myös muiden Hamletin näyttämöversioissa vähemmälle huomiolle jäävien hahmojen kohtaloita. 

Hamlet All Inclusiven tapahtumapaikka on all inclusive-hotelli Teneriffalla. Sinne Fortinbras hoveineen vetäytyy suremaan kuningattaren kuolemaa ja juhlimaan uutta kuninkaallista avioparia. Hotellin baarissa Fortinbras törmää teatteriseurueeseen, joka on juuri saapunut Helsingöristä. Fortinbrasin pyynnöstä näyttelijät kertovat hänelle ja seurueelleen kokemuksistaan hullun prinssi Hamletin hovissa.

– Vaikka mielestäni Hamlet onkin ajaton näytelmä, Hamlet All Inclusive heijastaa ehkä sittenkin enemmän juuri tätä päivää. Se, että esityksen päähenkilöt ovat naisia, on kaiketi alitajuinen valinta ja reaktio ajan henkeen, Öhrman toteaa.

Viiruksen ja Nya Rampenin Hamlet All Inclusive-esityksessä näyttelijöiden ja klassikkotekstin rinnalla saa tasa-arvoisesti tilaa myös huippuunsa viritetty lavastus-, valo-, ääni- ja videotaide.  

– Näen esityksen siirtymänä tai matkana, jossa perinteinen teatteri on keskipisteessä teknisten ratkaisujen ympäröimänä ja tukemana. Yleisö voi odottaa näkevänsä myös melkoisen paljon pingistä näyttämöllä, Öhrman paljastaa.

Hamlet All Inclusive  on Viiruksen ohjelmistossa 14.2.-3.4.2020. Liput: 30 € (peruslippu), 24 € (eläkeläiset) ja 16 € (opiskelijat, varusmiehet, siviilipalvelusmiehet, työttömät). Viirus tarjoaa opiskelijaperjantaisin opiskelijakortin esittäville teatterilipun hintaan 10 €.  

Lauantaina 29.2.2020 kello 14:00 tarjoaa Viirus ohjelmaa koko perheelle: aikuisille ja nuorille Hamlet All Inclusive ja 6-10 vuotiaille lastennäytelmä Sailor ja Pekka – ylistys arjelle. Jälkimmäisen ohjaa Lidia Bäck ja sen ensi-ilta on Viiruksessa 27.2.2020.

Lisätietoa:
www.viirus.fi/hamlet-all-inclusive
[email protected]
09 440 224