Pressmeddelande 21.11.2019

Pressmeddelande 21.11.2019
Får publiceras genast

Jakob Öhrman regisserar Hamlet All Inclusive på Viirus i vår

Den 14 februari 2020 får Hamlet All Inclusive premiär på Viirus. Föreställningen regisseras av
Jakob Öhrman som återvänt till Helsingfors efter åtta år i Berlin.

 – Det känns bra att vara tillbaka i Finland och regissera igen efter en längre paus. Jag är glad över att få inleda med Hamlet som är en för mig kär pjäs, i en regi för just Viirus.

På bilden: Jakob Öhrman
Foto: Ernest Protasiewicz

Öhrman betonar också sin glädje över att få jobba med föreställningens arbetsgrupp. I Hamlet All Inclusive syns Viirus skådespelare Martin Bahne, Iida Kuningas, Oskar Pöysti och Jessica Raita samt de gästande aktrisveteranerna Jonna Järnefelt och
Tiina Weckström på scenen. Öhrmans konstnärskompanjon Lasse Idman ansvarar för scenografi, Ada Halonen för ljusdesign och Kristian Ekholm för ljuddesign.

 – Utöver dessa kommer också Viirus
civiltjänstgörare
Heikki Turppo samt skådespelare från Studentteatern att ha mindre roller i föreställningen, berättar Öhrman.

Hamlet All Inclusive görs i samarbete med den fria teatergruppen Nya Rampen som Öhrman, Elmer Bäck och Rasmus Slätis grundade 1999. Mycket av Öhrmans karriär har utspelat sig i samråd med Nya Rampen, men även det tioåriga samarbetet med regissören och konstnären Markus Öhrn har varit betydande för hans konstnärskap. Öhrman och Öhrn har arbetat runtomkring i Europa och skapat scenkonst som uppmärksammats i flertalet internationella sammanhang.

Foto: Ernest Protasiewicz

William Shakespeares Hamlet har satts upp och spelats tusentals gånger om, i olika dramatiseringar och tolkningar. I Viirus uppsättning förflyttas fokus från prins Hamlet till den ofta bortglömda karaktären Fortinbras, prins av Norge. I Hamlet All Inclusive är Fortinbras en 30-årig kvinnlig general i den norska armén. Fortinbras delar Hamlets öde, med en mördad far och en farbror som som tar över kronan. På bådas axlar tynger också uppdraget att hämnas.

Även om Hamlet och Fortinbras har mycket gemensamt är deras handlingsförmåga som motpoler. Hamlet är en evig analytiker som har svårt att fatta beslut, medan Fortinbras är impulsiv och agerar före hon tänker efter.

– Jag har alltid varit fascinerad över karaktären Fortinbras och de likheter som finns mellan prinsarna. I den här föreställningen belyser vi också gemensamma egenskaper hos andra figurer i Hamlet och ger utrymme åt dem som ofta hamnat i skymundan i pjäsens tidigare uppsättningar.  

Hamlet All Inclusive utspelar sig på ett all inclusive-hotell på Teneriffa. Hit har Fortinbras och det norska hovet rest för att sörja drottningens död, samtidigt som de firar det nya kungaparet. I hotellbaren råkar Fortinbras på ett teatersällskap som nyss lämnat Helsingör. På Fortinbras uppmaning återberättar skådespelarna för henne och hennes familj allt det de sett och upplevt i det danska hovet, med en galen prins Hamlet som dirigent.

– Även om pjäsen enligt mig lämpar sig för alla tider, återspeglar nog Hamlet All Inclusive vår värld mer än så. Valet att göra föreställningens huvudkaraktärer till kvinnor är garanterat en undermedveten reaktion på dagens samhälle, konstaterar Öhrman.

I Viirus och Nya Rampens Hamlet All Inclusive kombineras den klassiska texten med teaterns andra konstområden: scenografi, ljus, ljud och live-video.

– Jag ser föreställningen som en resa där den traditionella teatern är i fokus, trots alla tekniska inslag. Publiken kan därtill förvänta sig en hel del pingis på scenen, avslöjar Öhrman.

Hamlet All Inclusive spelar på Viirus 14.2-3.4.2020. Biljettpriset är 30 € (ordinarie), 24 € (pensionär) eller 16 € (studerande, beväring, civiltjänstgörare, arbetslös). Viirus bjuder in studerande att se föreställningens fredagsföreställningar till priset 10 €. Barnfamiljer har möjlighet att besöka Viirus lördag 29.2 kl. 14:00, då Hamlet All Inclusive spelar för ungdomar och vuxna medan pjäsen Sailor och Pekka – en hyllning till vardagen framförs för barn i åldern 6-10 år. Sailor och Pekka i regi av Lidia Bäck får premiär på Viirus 27.2.2020.

Mera information:
www.viirus.fi/hamlet-all-inclusive
[email protected]
09 440 224