Pressmeddelande 9.4.2019: Nyskriven finlandssvensk dramatik framförs under teaterfestival på Viirus i maj

Pressmeddelande 9.4.2019
Publiceringsfritt genast

Nyskriven finlandssvensk dramatik framförs under teaterfestival på Viirus i maj

Under den fyra dagar långa teaterfestivalen REXIT lyfts sju pinfärska finlandssvenska dramer upp. Festivalen ordnas på Viirus i Helsingfors 9–12.5.2019, som en del av teaterns gästspelsprogram, Viirus GUEST.

På bilden: Maria Kallio, Andreas Westerberg, Karin Tötterman, Robert Åsbacka,
Johan Fagerudd, Jolin Slotte, Mikael Sjövall
Foto: Anders Meinander

Festivalen är unik på flera sätt. Genom evenemanget avslutas Kulturfondens treåriga strategiska projekt REKO – för ny dramatik på svenska i Finland och tillställningen bygger på ett samarbete mellan Rexitfestivalen, Teater Mars, Kompani Nord samt Utbildningen för scenkonst vid YH Novia. De medverkande aktörerna uppgår till totalt cirka 60 personer, bestående av manusförfattare, regissörer, scenografer, en kompositör, ljus- och ljuddesigners samt ett fyrtiotal skådespelare.

Under de fyra dagarna framförs pjäser av dramatikerna Johan Fagerudd, Maria Kallio, Mikael Sjövall, Jolin Slotte, Karin Tötterman, Andreas Westerberg och Robert Åsbacka. Regissörerna innefattar Gabriele Alisch, Arn-Henrik Blomqvist, Marielle Eklund-Vasama, Joakim Groth, Anne Nimell, Oskar Silén samt Andreas Westerberg. Scenografer är Mimmi Resman och Lasse Idman. Kompositör för en av produktionerna är svenska Leif Jordansson. Medverkande skådespelare i festivalen är Thomas Backlund, Anja Bargum, Wilhelm Enckell, Wilhelm Grotenfelt, Emil Grudemo El Hayek, Jon Henriksen, Paul Holländer, Edith Holmström, Niklas Häggblom, Alexandra Häggman, Gogo Idman, Jussi Järvinen, Milla Kangas, Samuel Karlsson, Julia Korander, Sue Lemström, Thomas Lundin, Nicke Lignell, Linda Mattsson, Åsa Nybo, Jonna Nyman, Marika Parkkomäki, Kira-Emmi Pohtokari, Matti Raita, Johanna af Schultén, Marc Svahnström, Jan-Christian Söderholm, Martin Åkesson samt studerande vid årskurs 2 på utbildningen för scenkonst vid YH Novia; Victoria Drugg, Julia Hellén, Domnike Himonas, Isak Järnmark, Viktoria Kasprik, Teemu Kippola, Luisa Marschewski, Rosanna Nyberg, Henrik Olsson och Vincent Saares.

På bilden: Maria Kallio
Foto: Anders Meinander

– Det känns som en halv evighet sedan hela den här processen inleddes. För min egen del startade projekt REKO hösten 2015 och mina idéer om vad det var jag ville eller skulle göra var minst sagt vaga. Jag hade skrivit en lösryckt scen om ett gräl i ett kök och tänkte att det kanske kunde vara intressant att undersöka kvinnors ilska i en pjäs. Omskrivning efter omskrivning genererade mera och mera text och flera och flera frågor kring ursinne, arbete och kärlekens väsen. När nu pjäsen sätts upp på Viirus ser jag fram emot att få se vad det egentligen är som jag har skrivit, berättar Maria Kallio som författat pjäsen Cirkelträning.

På bilden: Mikael Sjövall
Foto: Anders Meinander

– Jag började med att intervjua estlandssvenskar i Nuckö och läsa en massa böcker. Sedan hittade jag den tjechovska pistolen och den dramaturgiska kurvan i projektet REKO. Det ska bli spännande att få se hur mitt manus vaknar till liv på Busholmen, säger journalisten Mikael Sjövall som är aktuell med pjäsen Svek i Aiboland.  

De sju nyskrivna pjäserna visas två gånger var under perioden 9-12 maj och genom ett festivalpass har publiken möjlighet att ta del av samtliga föreställningar. Publiken har också möjlighet att köpa lördags- eller söndagsbiljetter, alternativt inträde till enskilda föreställningar.

Mera information 
www.viirus.fi

Biljetter
www.lippu.fi
[email protected], 09 440 224

Intervjuförfrågningar
Producent Laura Vuori 
[email protected], 050 540 9077