Pressmeddelande 20.2.2019

Pressmeddelande 20.2.2019
Får publiceras genast

Publiksuccén Den Andra Naturen får finskspråkig urpremiär på Viirus 2.3.2019

Pipsa Lonkas publiksuccé Den Andra Naturen i regi av Anni Klein fick sin urpremiär på Viirus i mars 2018. Nu återvänder föreställningen på originalspråket finska under namnet Toinen luonto.

Bild: Mark Niskanen
På bilden: Martin Bahne & Iida Kuningas

Toinen luonto är en posthumanistisk skildring av människans förhållande till naturen, som synar maktstrukturerna mellan vår art och djuren, samt dödligheten vars lagbundenhet vi alla lyder under. Får eller kan människan äga och kontrollera ett annat djur och vad innebär det här ägandeskapet i så fall?

Föreställningen förverkligas genom en unik playback-estetik där skådespelarnas ansikten är dolda bakom masker och alla repliker på förhand inspelade. Regissör Klein och ljuddesigner Heidi Soidinsalo har arbetat med tekniken under flera års tid i samband med föreställningar som Play Alter Native (Viirus 2012) och Wunderkinder (teater 90°, 2016). Kleins och Soidinsalos samarbete kan härnäst ses på Nationalteaterns huvudscen hösten 2019.

I den finskspråkiga föreställningen hörs röster av runt 30 skådespelare, inklusive Lasse Pöysti, Hannu-Pekka Björkman, Sanna-Kaisa Palo och Samuli Niittymäki.

I augusti tilldelades Pipsa Lonka Boismanska priset tillsammans med översättaren Sofia Aminoff för text och översättning av pjäsen. Även andra medverkande i föreställningens arbetsgrupp har nominerats för och tilldelats flertalet utmärkelser: Klein och Soidinsalo mottog statspriset för scen- och utövande konst 2017 och föreställningens ljus- och videodesigners Jani-Matti Salo och Mark Niskanen vann Säde-priset 2015. Salo, Niskanen och Soidinsalo är samtliga nominerade för årets Säde-pris för sitt arbete med Den Andra Naturen, vilket utdelas under Thalia-galan 11.3.2019. Även Laura Haapakangas som ansvarar för pjäsens scenografi och kostymdesign har hyllats för sitt arbete med bland annat Q-teatteris succé Tavallisuuden aave.

Viirus arbetar målmedvetet för att locka åskådare till teatern också över språkgränserna, bl.a. med hjälp av textningsapparatur. Med den finska adaptionen av Den Andra Naturen uppmuntras den finskspråkiga teaterpubliken att bekanta sig med Viirus på Busholmen, samtidigt som produktionens livscykel förlängs. Toinen luonto spelas på finska och textas till svenska, engelska och finska.

Den Andra Naturen hyllades våren 2018 av både publik och recensenter och tilldelades bland annat fem stjärnor av Helsingin Sanomats kulturkritiker. Toinen luonto spelar på Viirus 2-30.3.2019.

Mera information:
https://www.viirus.fi/toinen-luonto/