Pressmeddelande 21.2.2019

Pressmeddelande 21.2.2019
Fritt att publiceras

Viirus mångmediala klassrumsturné Så sant! lär skolelever viralt självförsvar

Viirus mångmediala klassrumsföreställning Så sant! – en snabbkurs i viralt självförsvar får urpremiär i Helsingfors 1.3.2019. Den unga finlandssvenska skådespelaren Elisa Makarevitch står för pjäsens koncept, manus och regi och hon intar klassrummen tillsammans med skådespelarkollegan Ole Øwre.

Så sant! riktar sig till skolelever i årskurserna 5-7 och föreställningens syfte är att genom teaterns upplevelseformat ge dem insyn i hur nyheter och olika offentliga budskap produceras och sprids, samt i vilka syften de skapas.

Så Sant! är ett slags föreläsningsföreställning i form av en snabbkurs, förklarar Makarevitch.

Skådespelarna blandar friskt fiktion med format som eleverna känner till från medievärlden och internet och upplägget är humoristiskt och interaktivt. Eleverna försätts i situationer där de själva får avgöra vad som är sant på riktigt och vad som är nyheter baserat på känsla.

– De som är unga i dag har alltid haft internet runt sig. De är skickliga på den tekniska biten men kan behöva öva sig på att stanna upp och fundera på om det som de tar till sig är rimligt eller inte, fortsätter Makarevitch.

Makarevitch utexaminerades från Teaterhögskolans svenskspråkiga skådespelarlinje 2016 och har sedan dess arbetat som frilans för bland annat Svenska Teatern och Unga Teatern, och nu även Viirus. Hon är också utbildad journalist och kombinerar gärna teater med journalistik i sitt arbete.

– I den här föreställningen som uttryckligen handlar om mediekunskap har jag använt mig av teatern som motpol. Leken är ständigt närvarande i föreställningen trots att vi tar oss an ett tema med en konkret förankring till verkligheten.

Så sant! turnerar i skolor och kulturcentra våren och hösten 2019. Föreställningen spelar på svenska och dess längd är en timme. Skolklasser har också tillgång till ett tillhörande publikarbetsmaterial med uppgifter som uppmuntrar till diskussion efter föreställningen.

Mera information och beställningar:
Turnéproducent Robin Reuter: [email protected], 044 738 8374
www.viirus.fi/sa-sant/

**

Vill du recensera Så sant!?

Föreställningens premiär äger rum i Drumsö lågstadieskola fredag 1.3.2019 kl. 11:45 och pressen är varmt välkommen att delta. Recenscenter ombeds anlända till skolan, Tallbergs allén 12, kl. 11:30. Förhandsanmälningar till turnéproducent Robin Reuter senast torsdag 28.2 kl. 12:00: [email protected], 044 738 8374

Så sant! – en snabbkurs i viralt självförsvar
Foto: Cata Portin
Illustration: Otto Donner