Pressmeddelande 21.12.2018

Pressmeddelande 21.12.2018
Får publiceras genast

Exklusivt konstnärssamtal med Roland Schimmelpfennig på Viirus 12.1.2019

Den tyske pjäsförfattaren Roland Schimmelpfennig gästar Helsingfors i januari 2019. Besöket, som ordnas i samarbete med Teater Viirus och Konstuniversitetets Teaterhögskola, kulminerar i ett konstnärssamtal mellan Schimmelpfennig och professor i skådespelarkonst Anders Carlsson lördag 12.1.2019 på Viirus. Samtalet, som begås på engelska, är öppet för allmänheten, och publiken bereds också möjligheten att ställa egna frågor. Evenemanget arrangeras i samband med säsongsöppningen av Schimmelpfennigs moderna fabel Den Stora Elden. Pjäsen i regi av Anders Carlsson hade premiär på Viirus 14.9.2018 och har bland annat uppmärksammats för sin nyskapande scenografi och kamerateknik, övertygande skådespelarinsatser och djärva reaktion på rådande klimathot.

Roland Schimmelpfennig

Pressbild: Heike Steinweg
Bilden föreställer Roland Schimmelpfennig

Roland Schimmelpfennig är en av världens mest spelade nutidsdramatiker med ett femtiotal pjäser översatta till fyrtio språk. Han har vunnit otaliga priser för sin dramatik men är också romanförfattare, regissör och aktuell som bildkonstnär.

Schimmelpfennig utmanar teatern att finna nya gestaltningsmetoder bortom det traditionella, utan att vara postdramatisk. Tvärtom försvarar han dramat som en litterär urkund och utgångspunkt för teaterns process. Schimmelpfennigs pjäser befolkas inte av storartade karaktärer utan av människor vars identiteter, handlingar och öden tycks vara en konsekvens av omständigheter bortom individens kontroll. Vidare tycks hans pjäser växla perspektiv från globala till intima relationer. Via en lyhörd avkänning på tidsandan, och de avgrunder som öppnar sig bakom mediala rubriker tar hans skrivande an komplexa politiska, etiska och existentiella utmaningar på både mikro- och makronivå.

Pressbild: Teak
Bilden föreställer Anders Carlsson

Under konstnärssamtalet diskuterar Anders Carlsson och Roland Schimmelpfennig den senares syn på teaterns roll, det kollektiva mötet mellan teatern och publiken, pjäsförfattarens relation till skådespelarna samt vilken förståelse av människan som hans texter möjliggör.  

Konstnärssamtal 12.1.2019 på Viirus

Viirus dörrar öppnas lördag 12.1 kl. 15:30. Konstnärssamtalet inleds kl. 16:00 och avslutas senast kl. 18:00. Den Stora Elden spelar fr.o.m. kl. 19:00 (längd 90 min). Viirus

bar erbjuder förfriskningar och mindre tilltugg till Happy Hour-priser under pausen mellan konstnärssamtalet och föreställningen. Restaurang Skøgul intill teaterfoajén håller middagsöppet kl. 15:00-22:00.

Inträdet till konstnärssamtalet samt föreställningen Den Stora Elden är 12 €/person (ordinariepris 30 €). Konstnärssamtalet är avgiftsfritt för besökare som inte ser föreställningen, men samtliga deltagare bör förhandsanmäla sig senast torsdag 10.1 via det här webbformuläret.

Frågor kring evenemanget riktas fr.o.m. 7.1.2019 till Viirus, 09 440 224